POVEĆAN BROJ SLUČAJEVA

Iz WHO za "Avaz": Apeliramo na roditelje da provjere status imunizacije djece, bez vakcina morbile mogu biti kobne

Osnovne strategije za eliminaciju morbila su postizanje i održavanje visokog obuhvata vakcinacije, 95 posto, s dvije doze cjepiva, kazali su iz WHO-a

Djecu vakcinisati s obje doze MRP vakcine. PBS

26.7.2024

U Federaciji Bosne i Hercegovine prijavljeno je više od 7.000 inficiranih od morbila te dva smrtna slučaja, što je izazvalo veliku zabrinutost među stanovništvom, ali i ljekarima. Zbog naglog rasta oboljelih od morbila reagirao je i Ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH.

Kolektivni imunitet

Morbili su jedna od najzaraznijih bolesti u svijetu, a šire se kada zaražena osoba diše, kašlje ili kiše. Virus ostaje aktivan i zarazan u zraku ili na zaraženim površinama do dva sata. Kako su naveli iz WHO-a za „Avaz“, morbile su bolest koja se može spriječiti vakcinacijom.

- Da bi se stekao kolektivni imunitet, potrebno je da se djeca vakcinišu s obje doze vakcine. Osnovne strategije za eliminaciju morbila su postizanje i održavanje visokog obuhvata vakcinacije, 95 posto, s dvije doze cjepiva koje sadrži morbile i rubeolu, usluge rutinske imunizacije prilagođene cijeloj populaciji, naročito uključujući visokorizične grupe te jači sistem nadzora – kazali su iz WHO-a za „Avaz“.

Ovdje, dodali su, treba napomenuti i potrebu jačanja kapaciteta za pravovremeno reagiranje na prve znake epidemije kao i korištenje dokazanih naučnih informacija o dobrobitima vakcinacije, kako bi se izgradilo povjerenje javnosti. 

- Vakcine ne štite samo vakcinisanu djecu, već i druge osobe koje se ne mogu vakcinisati, uključujući dojenčad i osobe s oslabljenim imunološkim sistemom uzrokovanim bolešću – istakli su iz WHO-a.

Zarazne bolesti

Morbile, ističu iz WHO-a, pogubno utječu na zdravlje djece, ponekad s kobnim posljedicama.

- One uzrokuju dugotrajno slabljenje imunološkog sistema djece, čineći ih osjetljivijima na druge zarazne bolesti. Apeliramo na roditelje da provjere status vakcinacija svoje djece, kako bi primili dvije doze MRP vakcine. Ako roditelji imaju dodatnih pitanja, njihov pedijatar ili porodični ljekar najbolji su izvor pouzdanih informacija i mogu osigurati potrebne vakcine – naveli su za „Avaz“ iz WHO-a.

Podrška BiH

Ured Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF u BiH, kao i Regionalni uredi WHO-a i UNICEF-a za Evropu, blisko sarađuju s organima javnog zdravstva u BiH o ovom pitanju, pružajući različite vrste podrške BiH da odgovori na epidemiju. Agencije pozivaju sve zainteresirane strane da ulože dodatne napore u rješavanju ovog problema, kako bi se izbjegle nepotrebne komplikacije i gubitak života u vezi s propuštenom vakcinacijom. UNICEF i WHO u BiH ostat će na raspolaganju nadležnima za pružanje podrške.

Brzo odgovoriti

- Ne postoji jasniji znak pada pokrivenosti imunizacijom od porasta slučajeva morbila. Moramo brzo odgovoriti na rastuće slučajeve kroz poduzimanje mjera javnog zdravlja i ulaganje u jači zdravstveni sistem u cijeloj zemlji - rekao je nedavno dr. Ervin Koreman (Erwin Cooreman), specijalni predstavnik WHO-a u Bosni i Hercegovini.

Sprečavanje smrtnosti

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH prim. mr. sci. dr. Siniša Skočibušić je za „Avaz“ kazao da je vakcina najbolja mjera za sprečavanje oboljenja.

- Ponovo apeliramo na roditelje da je imunizacija najbolja mjera za sprečavanje obolijevanja te razvoja komplikacija i umiranja od zaraznih bolesti. Imunizacijski program u Federaciji Bosne i Hercegovine je siguran, kvalitetan, visokoefikasan i besplatan. Saradnja roditelja u razumijevanju i prihvatanju imunizacije su prioritet u postizanju i održanju visokih obuhvata imunizacijom te sprečavanju obolijevanja i širenja infekcije – rekao je Skočibušić.

Osam dana

Osobe koje obole od morbila su zarazne otprilike osam dana: četiri dana prije nego što pokažu bilo kakve znakove virusa i četiri dana nakon pojave simptoma. To znači da neko s morbilima može zaraziti druge, a da ne zna da je bolestan, a može biti zarazan mnogo prije nego što mu se postavi dijagnoza.

Svaka osoba koja nije imuna može se zaraziti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.