LIGA NACIJA

Pukla petarda usred Ajndhovena: "Zmajeve" početničke greške došle glave protiv Nizozemaca

Nisu "Zmajevi" u toku susreta često izgledali dobro, ali pokazali su neke trenutke koji mogu poslužiti kao dobar stub za budućnost

Detalj s utakmice Nizozemska - BiH - Avaz
Detalj s utakmice Nizozemska - BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

7.9.2024

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je na gostovanju kod selekcije Nizozemske rezultatom 5:2 u 1. kolu A divizije Lige nacija. 

Nisu "Zmajevi" u toku susreta često izgledali dobro, ali pokazali su neke trenutke koji mogu poslužiti kao dobar stub za budućnost. 

Ipak, treba istaći da su Nizozemci bili ti koji su napadali većim dijelom utakmice odigrane na stadionu "Phillips Arena" u Ajndhovenu.

Stalni napadi "Oranjea" isplatili su se već u 12. minuti, kada je Džošua Zirkze (Joshua Zirkzee) pogodio glavom, doduše, nakon veoma slabe reakcije odbrane, a pogotovo golmana Vasilja. 

Gol pogledajte OVDJE!

Dvije minute kasnije, BiH je imala priliku izjednačiti, ali je Gazibegovićev slab udarac zaustavio nizozemski čuvar mreže. 

Ipak, "Zmajevi" stižu do izjednačenja u 27. minuti. Ermedin Demirović je bio uporan pa je izborio aut iz kojeg se izrodila akcija koja će biti završena golom. Huseinbašić sjajno pronalazi našeg napadača između dva igrača, a Demirović sjajno matira Verbrugena. 

Gol pogledajte OVDJE!

Nakon toga, nizale su se šanse za Nizozemce, a u nekoliko navrata je sreća bila veliki saveznik naše selekcije. Najbolju propuštenu priliku imao je Tiđani Rajnders (Tijjani Reijnders) u 42. minuti kada je atraktivnim potezom dodao do Zirkzea, napadač mu vratio loptu, ali njegov udarac odsjeda na prečki. 

Ipak, pet minuta kasnije, u drugoj minuti sudijske nadoknade prvog dijela, uspio se obradovati nizozemski veznjak. Rajnders je trčao oko naših igrača kao oko čunjeva, a na kraju je fenomenalni trk krunisao golom. 

Gol pogledajte OVDJE!

Katastrofalan kraj prvog dijela prenio se i u drugo poluvrijeme.

U nekoliko navrata naša odbrana je poprilično amaterski ispadala, a nova kazna stigla je u 56. minuti. Vrlo raspoloženi Rajnders utrčao je s desne strane, te pronašao Gakpa u petercu, koji je "ugurao" loptu u mrežu Nikole Vasilja. 

Gol pogledajte OVDJE!

Kada je sve izgledalo kao da je gotovo i da se naši igrači ne mogu nositi, stigao je novi tračak nade, kao i za navijače. U 73. minuti Esmir Bajraktarević, pet minuta po ulasku u igru, fenomenalnim centaršutom pronalazi Edina Džeku, koji šutirao i pogodio za smanjenje razlike. 

Gol pogledajte OVDJE!

Nakon toga, uslijedilo je nekoliko naših dobrih napada. Pokušavali su "Zmajevi doći do poravnanja, ali na kraju su bili kažnjeni.

Prvo je Veghorst (Weghorst) šutirao i pogodio u 88. minuti, nakon nešto slabije reakcije naše odbrane, a zatim je pobjedu ovjerio Simons u drugoj minuti sudijske nadoknade za konačnih 5:2. 

Golove pogledajte OVDJE i OVDJE!

Statistika s utakmice. Sofascore za Dnevni avaz

Statistika s utakmice Nizozemska - BiH

Reprezentacija BiH za tri dana gostuje Mađarskoj, te će tada probati popraviti utisak iz ove utakmice. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.