ŠOKANTAN VIDEO

Eksperiment pokazao koliko je štetno ako ne spustite dasku WC šolje prilikom puštanja vode

Prema istraživanju iz 1975. godine, patogeni koji se emituju u aerosolu mogu se zadržati u zraku do šest sati

Opasnost za ljude. TikTok

Dž. R.

prije 2 dana

Vjerovatno ste ranije čuli da trebate spustiti dasku WC šolje prije puštanja vode, a jedan Tiktoker odlučio je napraviti eksperiment i pokazati zašto.

Rizik za ljude

On je eksperiment uradio tako što je koristio specijalno svjetlo i šolju presječenu na pola, ali zapečaćenu staklom.

Malo je reći da su korisnici bili šokirani kada su shvatili koja količina patogena izlijeće iz šolje kada pustite vodu i završava na okolnim stvarima, poput toalet papira, peškira, četkica za zube i drugih.

Tiktoker je zatim dodao neonsku boju u vodokotlić i ponovio proces, a rezultat je prestravio pojedince.

Ovime je još jednom potvrđeno koliko je važno spustiti dasku na WC šolji, odnosno koliko je “toaletni oblak” rizičan po ljude.

Fekalne materije

To je u suštini aerosol ispunjen česticama koje sadrže fekalne materije, mikroskopske bakterije, uključujući E. coli, salmonelu, hepatitis A i šigelu.

Prema istraživanju iz 1975. godine, patogeni koji se emituju u aerosolu mogu se zadržati u zraku do šest sati.

Srećom, današnja tehnologija toaleta minimizira količinu “toaletnog oblaka”, ali to je ipak nešto čega moramo biti svjesni.

- Veće kapljice i aerosol vjerovatno ne putuju mnogo iznad ili oko toaleta, ali veoma sitne kapljice mogu neko vrijeme ostati u zraku. S obzirom na to da voda u WC šolji sadrži bakterije i druge mikrobe iz fekalija, urina i možda čak povraćanja, bit će ih i u kapljicama vode. Svaki gram ljudskog izmeta sadrži milijarde bakterija, zatim viruse i gljivice - upozoravaju stručnjaci.

@diyman_pro Laser Toilet Flush Test🚽 Toilet flushing with laser illumination. This experiment demonstrates the flushing effect using half of a toilet, which does not represent the water overflow when a complete toilet flushes. Please feel free to use your toilet, just remember to close the toilet lid when flushing to solve any issues. #lasertest #toiletflush #flushtest #laserIllumination #waterflow #experiment #techreview #gadgettest #innovativetech #homeImprovement ♬ stellar (Sped Up) - .diedlonely & énouement
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.