NEVJEROVATNA METODA

Jezivi ruski plan za osvajanje Ukrajine: Krenuli su s masovnim "napadima mesom"

"Napadi mesom" ne daju rezultate na području oko Harkiva, ali zato daju na istoku

AP

D. H.

prije 3 dana

Pukovnik Anton Bajev iz Hartijske brigade, jedne od jedinica koje sačinjavaju Nacionalnu gardu Ukrajine (NGU), rekao je BBC-ju da ruske snage ukrajinske položaje na fronti sjeverno od grada Harkiva na sjeveroistoku Ukrajine napadaju tako da na njih šalju valove ruskih vojnika. Ukrajinski ih vojnici zovu "napadima mesom", a stižu i desetak puta dnevno.

Umaranje vojnika

Bajev kaže da ih Rusi tako napadaju kako bi otkrili gdje se nalazi ukrajinska artiljerija te kako bi umorili ukrajinske vojnike, što fizički, što psihički. Bajev je dodao da ukrajinski dronovi lako i brzo uoče te ruske vojnike, a i da Rusi vojnike koje Ukrajinci ubiju i rane ostavljaju na licu mjesta.

Unatoč tome što bojna polja na kojima se odvijaju ti napadi više nalikuju streljanama, Ukrajinci kažu da Rusi ipak uspijevaju ostvariti određene teritorijalne dobitke.

"Napadi mesom" Ruse su u maju i junu dnevno koštali oko 1200 vojnika, tvrde zapadni dužnosnici. Od početka rata u Ukrajini na ovamo, ruski gubici na dnevnoj bazi nikada nisu bili toliko veliki.

Ruska je vojska brojčano nadmoćnija od ukrajinske i spomenuta je taktika pokušaj Rusa da to iskoriste. U tim "napadima mesom" sudjeluju i bivši zatvorenici i razni plaćenici. Iz Rusije stižu informacije da u tim napadima sudjeluju i ranjeni vojnici.

BBC navodi da Ukrajina za takvim rješenjima ne bi posezala čak ni kada bi imala dovoljno vojnika jer je obzirnija prema svojim ranjenim vojnicima. Jedan je ukrajinski general nedavno smijenjen jer se previše oslanjao na taktike koje se smatraju sovjetskima. Naime, s mnogo je ljudi napadao prvu liniju.

"Napadi mesom" ne daju rezultate na području oko Harkiva, ali zato daju na istoku. Rusi dobici tamo nisu veliki, ali su stabilni.

BBC piše da Kijev frustrira brzina kojom joj stiže pomoć sa Zapada. Jedan je visoki ukrajinski dužnosnik rekao da Ukrajina prima dovoljno pomoći da ne izgubi, ali nedovoljno da pobijedi. Zapadni su dužnosnici rekli da je 2024. bila teška godina za Ukrajinu, a predsjednik Odbora za vanjsku politiku Vrhovne rade Oleksandr Merežko rekao je da mu se čini da se Zapad boji eskalacije te da se zato odlučio za takav pristup.

Nakon što je Amerika Ukrajini dopustila da njezino oružje koristi za napade na ruski teritorij u Rusiji, Rusima kod Harkiva više ne ide toliko dobro.

"Vrijeme za primirje"

Premda Ukrajinci smiju udarati po ruskim položajima u Rusiji, bivši ukrajinski obavještajac Ivan Stupak kaže da rat u Ukrajini ide ka pat poziciji te da ukrajinska dalekometna paljba ne mijenja tijek rata.

Mađarski premijer Viktor Orbán ove je sedmice Ukrajini tijekom boravka u Kijevu sugerirao da je vrijeme za primirje. Ukrajinski dužnosnici sumnjaju da će bilo kakvo primirje opstati ako ne dobiju konkretne sigurnosne garancije kao što su članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (NATO). Strah ih je, naime, da će Rusija primirje iskoristiti kako bi se regrupirala i pripremila za novi napad.

Dok Rusija napada ukrajinsku energetsku infrastrukturu, Kijev strepi zbog mogućih promjena u Washingtonu nakon predsjedničkih izbora koji će se održati krajem ove godine. Ako na njima pobijedi bivši predsjednik SAD-a Donald Trump, kompletna bi se situacija mogla promijeniti. Kad je riječ o slanju pomoći Ukrajini, Europska unija za sada nije pokazala da može voditi glavnu riječ.

Ukrajini trenutno nedostaje svega, a kako pomoć pristiže sporo, mora izdržati s ovim što ima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.