HRONIČNA BOLEST

Psorijatični artritis: Upalno stanje koje izaziva hronični umor

Istraživanje sa 137 sudionika pokazalo je da je 45 posto pored umora iskusilo i poremećaje spavanja, tjeskobu ili depresiju

Karakteriziraju ga otečeni zglobovi. Facebook

Dž. R.

prije 2 dana

Osobama koje imaju psorijazu često se javlja i psorijatični artritis koji spada u hronično upalno stanje, a zahvata i kožu i zglobove.

Oticanje zglobova

Karakteriziraju ga bolovi u zglobovima, ukočenost i oticanje, što može dovesti do značajnog tjelesnog invaliditeta ako se ne liječi pravilno.

Bolest može zahvatiti bilo koji zglob u tijelu, a njeni simptomi često nalikuju onima kod reumatoidnog artritisa, iako također uključuje jedinstvene značajke kao što su daktilitis (otok cijelih prstiju na rukama ili nogama) i entezitis (upala na mjestima umetanja tetiva ili ligamenata).

Tačan uzrok nije u potpunosti razjašnjen, ali se vjeruje da je posljedica kombinacije genetskih, imunoloških i okolišnih faktora.

Primarni simptom psorijatičnog artritisa je bol u zglobovima, ali mnogi pojedinci također podnose hronični umor i raširenu bol.

Sistemska upala

Studija koja je uključivala 64 pacijenta s psorijatičnim artritisom otkrila je da je više od 25 posto iskusilo raširenu bol, koja je povezana s povećanim umorom. Druga je studija otkrila da je 22 posto od 231 sudionika s psorijatičnim artritisom patilo od ozbiljnog umora, što je bilo povezano s većom aktivnošću bolesti.

Dr. Sumja Redi (Soumya Reddy), reumatologinja, za Everyday Health istakla je prevalenciju umora kod pacijenata s psorijatičnim artritisom, pripisujući ga sistemskoj upali, psihosocijalnim faktorima, komorbiditetima poput depresije i fibromijalgije te određenim lijekovima.

Istraživanja ovog simptoma

Analiza 831 pacijenta s psorijatičnim artritisom pokazala je da je 78 posto iskusilo umor, koji je bio jači s većom aktivnošću i trajanjem bolesti, te više zahvaćenih zglobova. Umor je negativno utjecao na kvalitetu života i radnu produktivnost. Drugo istraživanje sa 137 sudionika pokazalo je da je 45 posto iskusilo umor, često uz poremećaje spavanja, tjeskobu ili depresiju.

Liječnici počinju shvaćati umor povezan s psorijatičnim artritisom, koji se često zanemaruje u kartonima pacijenata. Dr. Kristin Aleksander (Christine Alexander) napominje da hronična upala može uzrokovati umor, iako je mnogi liječnici možda neće prepoznati kao simptom.

Za upravljanje umorom razmotrite sljedeće strategije:

1. hranite se raznoliko, izbjegavajte duhan i alkohol

2. zatražite pomoć kada je potrebna

3. planirajte svoj raspored kako biste omogućili vrijeme za oporavak između aktivnosti

4. redovita tjelovježba može povećati razinu energije i poboljšati san

5. izmjenjujte aktivne zadatke i razdoblja odmora

6. razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućnosti nedostatka vitamina D

7. razmotrite tehnike smanjenja stresa poput masaže ili akupunkture

8. gubitak prekomjerne težine može smanjiti umor i druge simptome.

Slijedeći ove korake, osobe s psorijatičnim artritisom mogu raditi na vraćanju energije i poboljšanju kvalitete života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.