PRIŠTINA

Nakon posjeta Sarajevu i Beogradu: Direktor CIA-e stigao na Kosovo, sastao se s Kurtijem

Na sastanku je istaknuta posvećenost Vlade Kosova i sigurnosno-obavještajnih institucija Kosova unapređenju saradnje s CIA-om

Kurti i Barns. Vlada Kosova

S. S.

23.8.2024

Posjeta direktora CIA-e Vilijama Barnsa (William Burns) Kosovu predstavlja važan historijski trenutak u bilateralnim odnosima Kosova i Sjedinjenih Američkih Država, saopćeno je iz kabineta kosovskog premijera Albina Kurtija nakon sastanka dvojice zvaničnika.

Na sastanku je istaknuta posvećenost Vlade Kosova i bezbjednosno-obavještajnih institucija Kosova, na čelu s Kosovskom obavještajnom agencijom, unapređenju saradnje s CIA-om.

- Visko se cijeni historijska posjeta direktora CIA-e Vilijama Barnsa Kosovu od Vlade Republike Kosovo. To je dokaz jakih i stabilnih odnosa između dvije države i zlatna je prilika za produbljivanje strateške saradnje, za mir i bezbjednost u regionu i šire - navodi se u saopćenju.

Kontinuirana podrška

Kurti je zahvalio direktoru CIA-e za kontinuiranu podršku i izrazio posvećenost produbljivanju saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, najavljujući da američke vrijednosti, koje se odnose na demokratiju, vladavinu zakona i reda, i nepokolebljive euroatlantske orijentacije, ostaju centralni stub dobrog i demokratskog upravljanja na Kosovu.

Kosovski premijer je obavijestio direktora Barnsa o ekonomskom rastu i razvoju, kao i o socijalnom i demokratskom napretku Kosova, ističući da se svim unutrašnjim bezbjednosnim izazovima uspješno upravlja snagom zakona kosovske demokratske države.

Garancija bezbjednosti

Kurti je naveo da je u posljednje tri godine bruto domaći proizvod Kosova povećan za 33 posto, a državni budžet za 35 posto, pri čemu je 11,1 odsto godišnjeg budžeta namijenjeno Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu odbrane.

Barns se tokom posjete Kosovu sastao i s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i s čelnicima Kosovske obavještajne agencije.

- Savez sa Sjedinjenim Državama, garancija je bezbjednosti, mira i uspjeha - poručila je Osmani.

Svi sastaci su održani bez najave i prisustva medija. Barns je na Kosovo stigao poslije posjeta Sarajevu i Beogradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.