NENAJAVLJENA POSJETA

Direktor CIA-e se sastao s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem

Barnsova nenajavljena posjeta Kosovu dolazi u trenutku novih napetosti između Kosova i Srbije

U četvrtak razgovarao s kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani. President of the Republic of Kosova

FENA

23.8.2024

Direktor američke CIA-e Vilijam Barns (William Burns) sastao se danas s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem nakon što je u četvrtak razgovarao s kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani i šefom Kosovske obavještajne agencije (KIA) Petritom Ajetijem.

Otvaranje mosta

Barnsova nenajavljena posjeta Kosovu dolazi u trenutku novih napetosti između Kosova i Srbije zbog namjere kosovskih vlasti da poslije više od dva desetljeća otvore most preko rijeke Ibar između sjevernog dijela Mitrovice, pretežno naseljenog Srbima i južnog u kojem su u velikoj većini Albanci.

SAD drže kako bi otvaranje mosta za promet vozila povećalo potencijal za nasilje i dovelo u opasnost lokalno stanovništvo, kao i vojnike KFOR-a, uključujući Amerikance, koji rade na podršci miru i sigurnosti na Kosovu.

Nakon toga Ministarstvo vanjskih poslova SAD zatražilo je od Kurtijeve vlade da se vrati "konstruktivnom i bliskom angažmanu" s Vašingtonom, Evropskom unijom i NATO-om.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani dan kasnije se oglasila o Barnsovoj posjeti te je istakla kako je savez Kosova sa Sjedinjenim Državama jamstvo za sigurnost, mir i uspjeh.

- Zadovoljstvo što sam jučer pozdravila šefa američke Centralne obavještajne agencije (CIA), ambasadora Vilijama Barnsa, u Republici Kosovo - napisala je Osmani kratko na svom Facebook nalogu.

Direktor CIA-e u utorak je nenajavljeno doputovao u Sarajevo, gdje se sastao s najvišim političkim i zvaničnicima obavještajnog sektora Bosne i Hercegovine.

 U četvrtak sletio u Prištinu 

Kako je potvrđeno iz službenih izvora, Barns se sastao s članovima Predsjedništva BiH te odvojeno s direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Almirom Džuvom kao i s ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem.

Nakon Sarajeva direktor CIA-e otputovao je u Beograd, ali o toj posjeti nije bilo službenih saopćenja.

Barns je u četvrtak sletio u Prištinu, kako bi se sastao s predsjednicom te zemlje Vjosom Osmani, no Ured kosovske predsjednice nije najavio njihov susret, a o sastancima u četvrtak se niko od kosovskih zvaničnika nije izjasnio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.