ZASTOJ

Marfi raskrinkao podvale domaćih političara: NATO put BiH godinama stoji na mrtvoj tački

Upravo je Komšić bio taj koji je još prije šest godina slavodobitno najavljivao da je Bosna i Hercegovina maltene pred vratima NATO-a

Marfi: Održao lekciju. Facebook

Danijal Hadzovic

prije 5 dana

Američki ambasador u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy) još jednom je hladnom vodom polio domaće političare, upozorivši na potpuni zastoj naše zemlje na putu ka članstvu u NATO savezu.

- Ukratko, zemlja mora uraditi svoju zadaću kako bi postala članica NATO saveza. Prihvatanje ove realnosti gotovo uvijek nedostaje prilikom poziva na momentalno, hitno ili ubrzano članstvo BiH u NATO savezu. Nesretna je činjenica da BiH ne radi svoju zadaću. To nije problem samo sadašnjih vlasti. To vrijedi i za prošlu vlast. Ni sadašnja koalicija, ni sadašnja opozicija ne trebaju se dičiti time šta su uradile kada govorimo o NATO savezu - naveo je Marfi.

Našao se prozvan

Gostujući na TV Hayat, zastoj na putu ka NATO-u prokomentirao je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji se u posljednje vrijeme veoma rijetko oglašava po pitanju svega.

- Opozicija nema nikakve instrumente da donosi odluke. Opozicije nema u Vijeću ministara, ali ni u vladajućoj većini - kazao je Komšić, pritom naglašavajući kako Marfi skida krivicu sa sebe s obzirom na to, kako je rekao, da je on najodgovorniji za dolazak trojke na vlast.

No, zanimljivo je da je upravo Željko Komšić taj koji se našao prozvanim komentirati NATO put BiH. Naime, upravo je on bio taj koji je još prije šest godina slavodobitno najavljivao da je Bosna i Hercegovina maltene pred vratima NATO-a.

Forma umjesto suštine

Naime, 2019. godine, nakon što je uložio veto na Akcioni plan za članstvo (MAP), Dodik je ipak pristao da se u sjedište NATO-a u Briselu pošalje Program reformi, što je otkočilo ulazak SNSD-a u Vijeće ministara (u kojem su do tada bili SDS i PDP). Do danas traju rasprave je li to što je Dodik potpisao zapravo bio Godišnji nacionalni program (ANP).

Komšić i njegovi koalicioni partneri iz SDA su nas uvjeravali da jeste i da je naša zemlja na korak do članstva u NATO-u. Međutim, to je zapravo posljednja krupnija stvar koja se desila na putu ka NATO-u, a ni tadašnja vlast, u kojoj je Komšićev DF aktivno participirao, ni sadašnja nisu uradile mnogo na putu ka članstvu i cijela stvar manje-više stoji na mrtvoj tački.

To je ponajbolje objasnio i sam Marfi. Iako nije od odgovornosti abolirao Dodikove blokade, kazao je da su stranke koje zastupaju NATO put Bosne i Hercegovine u bitkama za formu, po običaju, zaboravile suštinu.

Šta je ANP

Godišnji nacionalni program (ANP), koji se šalje NATO-u, priprema svaka zemlja koja želi postati članica i riječ je o sveobuhvatnom dokumentu koji se odnosi na postignuća i planirane reforme u više oblasti, između ostalog, političkih, sigurnosnih, pravnih i odbrambenih. U tom dokumentu, također, svaka zemlja članica navodi u kojim oblastima i predviđenim reformama joj je potrebna pomoć, kako bi one bile ispunjene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.