RAT U UKRAJINI

Ofanziva je krenula, Rusi žestoko napali nakon naredbe Vladimira Putina: "Imate rok do 1. oktobra"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznao je da je ruska protuofanziva pokrenuta

Rat u Ukrajini. AP

E. Ć.

prije 5 dana

Ruske snage ponovo su zauzele deset naselja nakon protuofanzive u regiji Kursk i tako potisnule ukrajinske snage koje su prije pet sedmica iznenada upale preko granice, tvrdi Ministarstvo odbrane Rusije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznao je da je ruska protuofenziva pokrenuta. Zelenski je rekao da su ukrajinske oružane snage predvidjele ruski napad ove sedmice i da se operacija još uvijek planira.

"To ide prema planu"

- Rusi su započeli protuofanzivne akcije. To ide prema našem planu - rekao je Zelenski nakon sastanka s litvanskim predsjednikom Gitanasom Nausedom.

Navodi se da je mehanizirani napad počeo u utorak. Ruske snage probile su se iz sela Korenevo i brzo napredovale prema jugu u Snagost. Povratili su niz sela, a još dva mjesta, Krasnooktiabrskoje i Komarovka, navodno su zauzeta u četvrtak. 

Protunapad ruskih snaga. AP

Jedan od ciljeva ruskih snaga bio je da se oko 1.000 kvadratnih kilometara teritorija koji je zauzela Ukrajinu rascijepi na dva dijela i da se odsiječe zapadno krilo ukrajinskih snaga, smatraju promatrači događanja, piše The Guardian.

Naredni korak bi bilo potiskivanje ukrajinskih snaga uz bolju opremljenost.

Forbes tvrdi kako je ruski predsjednik Vladimir Putin izdao naredbu da se Kursk mora ponovo zauzeti do 1. oktobra. U srijedu su ruske snage poslušno pokrenule protunapad duž zapadnog dijela ukrajinske isturene strane.

Žestoki napadi

Rusi su ciljali na Snagosk, selo južno od rijeke Sejm, 12-ak kilometara sjeverno od granice. 

- U glavnom napadu sudjelovalo je najmanje osam tenkova i drugih oklopnih vozila ruske 51. zračnodesantne pukovnije - kako navodi analitičar Forbesa Dejvid Aks (David Axe). 

Dok traju napadi na Snagosk, dio ruskih snaga krenuo je ka selu Ulanok, koje se nalazi na desnom boku ukrajinskih snaga u Kursku.

Ruske snage, također, i dalje brzo napreduju u istočnoj regiji Doneck. Navodno su zauzele još jedno selo na periferiji grada Pokrovska - ključnog ukrajinskog prometnog i logističkog središta u regiji - i nalaze su samo 8 km od grada. Ruski projektil srušio je cestovni most koji povezuje Pokrovsk sa susjednim mjestom Mrinohradom i prekinut je dovod vode. 

Dužnosnici su opisali situaciju u tom području kao vrlo tešku jer su na tom području ostale hiljade civila, uprkos bombardiranju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.