"AVAZ" SAZNAJE

Trojka neće glasati za imenovanje Slobodana Radinkovića za direktora SIPA-e

Stav trojke je da ne može biti imenovan trećeplasirani s liste kandidata

Radinković: Trojka ga ne želi podržati. Fena / Facebook

M. Aš.

prije 5 dana

Nakon što je danas Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, poslao Vijeću ministara BiH prijedlog da se za direktora SIPA-e imenuje Slobodan Radinković, "Avaz" saznaje da je upitno njegovo imenovanje na sjednici državne Vlade.

Podsjećamo, Nešić je predložio Radinkovića, pozivajući se na zakonsko pravo, iako je bio trećeplasirani na intervjuima koji su obavljeni početkom ove sedmice.

Međutim, kako saznaje "Avaz“ predstavnici trojke u Vijeću ministara neće glasati za trećeplasiranog Radinkovića.

Saznajemo da je bez obzira na Nešićeve tvrdnje da postoji dogovor između partnera, još uvijek je nejasno zašto se zaobišao prvoplasirani Darko Ćulum, koji je najbolje ocijenjeni kandidat na održanom konkursu.

Trojka na ovaj način želi izbjeći eventualnu blokadu ili čak ponavljanje konkursa čime bi rukovodeća pozicija u ovoj vrlo važnoj policijskoj agenciji bila uzdrmana. Želi se izbjeći i sudski epilog jer postoje jasne presude u kojima je decidno navedeno na konkursima - državna vlast prilikom imenovanja mora voditi računa da se imenuju prvorangirani kandidati.

Upitno je šta će se dešavati na sjednici Vijeća ministara koja je zakazana za ponedjeljak, 16. septembar. O imenovanju direktora SIPA-e još uvijek se nije oglasio SNSD koji i formalno ima pravo imenovati kandidata na ovu poziciju kao najjača partija u RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.