VSTV IMENUJE

U utrci ostala dva kandidata: Ko će na čelo bh. USKOK-a

Šef bh. USKOK-a je pozicija rezervirana za posebnog zamjenika glavnog tužioca Federalnog tužilaštva

Petković i Radoš. Facebook

Miralem  Aščić

prije 5 dana

Na narednoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH bit će konačno imenovan šef federalnog USKOK-a, na kojeg se čeka već mjesecima, saznaje „Avaz“.

Obećane reforme

Riječ je o konkursu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, koji je okončan prije nekoliko mjeseci, ali ovaj itekako važan odjel koji je dio obećanih reformi Vlade FBiH nikada nije popunjen niti je počeo s radom.

Imenovanje je trebalo biti obavljeno prošle sedmice, ali je odgođeno za narednu sjednicu.

Šef bh. USKOK-a je pozicija rezervirana za posebnog zamjenika glavnog tužioca Federalnog tužilaštva pri odjelu Federalnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organiziranog i međukantonalnog kriminala.

Vlada FBiH nedavno je saopćila da će ovaj odjel biti smješten u prostorije bivše zgrade Privredne banke BiH, nakon što se izjalovio prvobitni plan u vezi s hotelom „Walter“ u Nedžarićima.

Prema informacijama „Avaza“, u utrci su ostala dva imena od sedam prijavljenih.

To su Ivana Petković, državna tužiteljica, te tužilac Tužilaštva Brčko distrikta Pavo Radoš.

Isti princip

Saznajemo da je Petković bila prvorangirana na konkursu, dok je Radoš prijedlog Podvijeća VSTV-a. Njih dvoje bi trebalo, uz ranije kandidate Aidu Topalović, tužiteljicu Tužilaštva KS, te Ćazima Serhatlića, tužioca TK, da iznesu programe rada. Imenovanje se provodi prema istom principu kao i glavni tužilac.

Nakon što kandidati iznesu program, pristupit će se glasanju.

Devet pozicija

Prema okončanom konkursu VSTV-a, traži se devet tužilaca u Federalnom tužilaštvu s iskustvom u radu na predmetima organiziranog kriminala i korupcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.