AMBASADOR BORIS RUGE

Stoltenbergov pomoćnik nakon posjeta Sarajevu, Prištini i Beogradu: NATO ponovio posvećenost regionalnoj stabilnosti

NATO je u Bosni i Hercegovini angažiran već tri decenije i nećemo dozvoliti da se pojavi bilo kakav bezbjednosni vakuum

Ruge (lijevo): NATO uz BiH. NATO

E. Ć.

22.8.2024

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku, ambasador Boris Ruge, održao je konsultacije na visokom nivou u Sarajevu, Prištini i Beogradu od 16. do 22. avgusta 2024. 

Ruge je tom prilikom istakao da je zapadni Balkan regija od strateškog značaja za Alijansu i ponovio čvrstu posvećenost NATO saveznika trajnoj sigurnosti. On je ukazao na kontinuiranu, dugogodišnju saradnju između NATO-a, Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija u cilju konsolidacije regionalne stabilnosti.

Tokom sastanaka sa Predsjedništvom i drugim visokim zvaničnicima u Bosni i Hercegovini, uključujući ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića i visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Kristijana Šmita (Christian Schmidt), Ruge je potvrdio:

- NATO je u Bosni i Hercegovini angažiran već tri decenije, ostajemo snažno posvećeni suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje i nećemo dozvoliti da se pojavi bilo kakav bezbjednosni vakuum.

U Prištini, Ruge se sastao sa gospođom Vjosom Osmani i visokim zvaničnicima iz EU, OEBS-a, grupe QUINT (koju predstavljaju Francuska, Nemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države) i misije KFOR-a koju vodi NATO. Povodom ponovnog otvaranja Austerlicovog mosta preko reke Ibar u Mitrovici, pomoćnik generalnog sekretara je podvukao stav NATO-a da se "odluke moraju donositi kroz dijalog i na koordinisan način“.

On je također istakao punu podršku NATO-a dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, kao okviru za rešavanje otvorenih političkih pitanja.

Ruge se u Beogradu sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom vanjskih poslova Markom Đurićem i predstavnicima međunarodne zajednice.

- Imali smo dobre razmjene o različitim aspektima partnerstva NATO-Srbija, za koje se nadamo da ćemo ih produbiti, kao io naporima Alijanse širom regiona - rekao je on i dodao:

- Očekujemo da Srbija pomogne da se obezbijedi puna odgovornost za nasilna djela počinjena na Kosovu u maju i septembru 2023. i da igra pozitivnu ulogu, zasnovanu na dobrosusjedskim odnosima, sa svim državama u regionu, saopćeno je iz NATO-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.