PROFESOR UMJETNIČKE ŠKOLE

Dupanović: Uprkos šundu i konzumerizmu uspijevamo poticati ljubav djece prema umjetnosti i muzici

Najveći izazov u radu je kako usmjeriti djecu koja su danas bombardirana ogromnom količinom šunda

Almir Dupanović. Fena

FENA

6.7.2024

Almir Dupanović (46), profesor Umjetničke škole "Nusret Keskin - Braco“ u Bihaću, ističe kako je najveći izazov u radu s djecom usmjeriti ih ka pravoj umjetnosti u svijetu preplavljenom šundom.

Nakon završetka Osnovne škole AVNOJ i Srednje muzičke škole koju je pohađao tokom rata u Bihaću, Dupanović je nastavio svoje obrazovanje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Tokom svoje dvadesetogodišnje karijere, predavao je predmete "Solfeđo" i "Horsko pjevanje" te podučavao sviranje klavira i harmonike.

Najveći izazov 

- Najveći izazov u radu je kako usmjeriti djecu koja su danas bombardirana ogromnom količinom šunda. Problem je što se toj djeci taj šund predstavlja kao nešto potpuno normalno, a da je bilo kakav vid umjetnosti staromodan, potpuno najzanimljiv i samim time apsolutno nije vrijedan njihove pažnje - kaže Dupanović za Fenu.

Jedan od najvećih uspjeha Umjetničke škole "Nusret Keskin-Braco" je organizacija i održavanje područnih odjeljenja u svim općinama i gradovima Unsko-sanskog kantona.

- U ova teška vremena, uspijevamo okupiti veliki broj djece i poticati njihovu ljubav prema umjetnosti i muzici - ističe Dupanović.

Dodaje kako svako dijete ima svoj poseban način motivacije za rad i učenje, a samim tim je uslovljeno i napredovanje učenika kako u muzici tako i u svim ostalim segmentima njihovog razvoja.

Dupanović je tokom svoje karijere ostvario brojne uspjehe, kako osobne, tako i sa svojim učenicima. Njegovi učenici su redovno nastupali solo na klaviru i harmonici, kao i sa školskim horovima područnog odjeljenja Ključ i centralne škole u Bihaću.

Dostignuća 

- Među najvažnijim dostignućima istakao bih članstvo u radnoj grupi Federalnog aktiva za predmet solfeđo, gdje sam bio jedini predstavnik iz USK-a. Radna grupa je imala zadatak da osmisli propozicije za prvo federalno takmičenje iz solfeđa, što je bio historijski događaj - kaže on.

Za svoj rad u Komisiji dobio je certifikat od Federalnog aktiva i zahvalnicu od Ministarstva kulture i obrazovanja Unsko-sanskog kantona.

Vjeruje da umjetnost i muzika uprkos šundu i konzumerizmu, imaju perspektivu.

- Umjetnost nije ništa staromodno ili nezanimljivo. Umjetnost, a pogotovo muzika je nešto što pomjera granice kako našeg uma tako i našeg društva. Vjerujem i vidim kroz svoje i učenike svojih kolega i kolegica, kroz svoj i njihov rad, da umjetnost i muzika imaju svijetlu budućnost i u našem kantonu, ali i u našoj lijepoj BiH - naglasio je.

Kroz svoje predano zalaganje i rad s učenicima, Dupanović nastavlja da potiče mlade generacije na ljubav prema umjetnosti i muzici, čime doprinosi očuvanju kulturnog naslijeđa i razvoja kreativnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.