NIJE MU POŠLO ZA RUKOM

Imao je razrađen plan: Otkriveno šta je atentator radio prije napada na Trampa

Dok istražitelji nastavljaju tražiti motiv koji stoji iza pokušaja atentata, pomno ispituju Kruksovo kretanje prije napada

Kruks: Razradio plan atentata. Platforma X

N. H.

16.7.2024

Dva dana prije nego što će izvršiti atentat na Donalda Trampa (Trump), Tomas Metju Kruks (Thomas Matthew Crooks) nekoliko puta se zaustavio u i oko svog rodnog grada u predgrađu Pitzburga. 

Sve počelo 48 sati ranije

Kako tvrdi policijski izvor za CNN, u petak je otišao u streljanu, čiji je bio član. Sljedećeg dana je u prodavnici kupio ljestve duge oko metar i po, pa je otišao u trgovinu oružjem gdje je kupio 50 komada streljiva. 

Zatim je vozio oko sat vremena sjeverno, pridržuviši se ljudima iz cijele regije koji su krenuli na Trampov skup u Batleru. 

Parkirao je automobil s improviziranom eksplozivnom napravom skrivenom u gepeku, koja je bila povezana s odašiljačem koji je nosio, rekao je dužnosnik. 

Zatim se, vjeruju istražitelji, uz pomoć svojih novih merdevina popeo na obližnju zgradu i otvorio vatru na bivšeg predsjednika.

Nepoznat motiv

Dok istražitelji nastavljaju tražiti motiv koji stoji iza pokušaja atentata, pomno ispituju Kruksovo kretanje prije napada i pokušavaju sastaviti vremenski slijed njegovih postupaka koji su doveli do napada.

Ipak, gotovo 48 sati nakon pucnjave, istražitelji su iznenađeni nedostatkom tragova koje pronalaze o Kruksovom načinu razmišljanja i mogućim motivima. 

Čak i nakon što su uspješno provalili u njegov telefon i pretražili njegov kompjuter, pretražili njegovu historiju pretraživanja i spavaću sobu te intervjuirali njegovu porodicu i prijatelje, agenti još uvijek nisu pronašli dokaze koji bi upućivali na politički ili ideološki motiv za pucnjavu, rekli su CNN-u izvori iz policije.

Umjesto toga, čini se da dokazi koje su pronašli pokazuju tipične online aktivnosti uključujući interes za programiranje i igranje, rekli su izvori - a to je pokrenulo više pitanja.

Napad mogao biti destruktivniji

Kao znak da je njegov napad mogao biti još destruktivniji,  Kruks je kod sebe imao detonator na daljinski upravljač, a u gepek njegovog automobila bila je metalna kutija s eksplozivom koja je žicama bila spojena na prijemnik, rekao je izvor iz policijskih snaga.

To sugerira da je napadač možda planirao daljinski pokrenuti eksploziju, a istražitelji razmatraju teoriju da je možda planirao odvraćanje pažnje tokom pucnjave.

Nejasno je kako je Kruks sastavio eksplozivne naprave pronađene u njegovom automobilu. Istražitelji koji su analizirali njegovu historiju online pretraživanja nisu pronašli nikakve naznake da je istraživao kako napraviti eksploziv kućne izrade, rekli su izvori iz policije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.