RIJEČ STRUKE

Kako sačuvati zdravlje s dolaskom zime

U Federaciji BiH počinje imunizacija protiv gripe tako da bi prvi korak u zaštiti bio da se vakcinišemo, kazala je dr. Sarić

Imunizacija i pravilna prehrana štite imunitet. Facebook

D. Redžepagić

4.11.2023

Dolaskom zime dolazi i do pada imuniteta zbog čega postajemo podložniji virusima i bakterijama i češćim respiratornim infekcijama. Sabina Sarić, doktorica porodične medicine, savjetuje kako sebi pomoći i kako prevenirati zdravstvene probleme.

Puno povrća

- U ponedjeljak 6. novembra, u Federaciji BiH počinje imunizacija protiv gripe tako da bi prvi korak u zaštiti bio da se vakcinišemo. U svakom slučaju rizične skupine, a to su osobe starije životne dobi i osobe koje imaju hronične morbiditete i komorbiditete, trebaju da izbjegavaju velike skupove ljudi i da se zaštite na taj način i svedu riziko faktore na najmanju moguću razinu – kazala je dr. Sarić.

Posebno oprezne, dodaje, moraju biti osobe koje već imaju vidno izražene respiratorne simptome, kašljanje, kihanje, šmrcanje i otežano disanje, a posebno je važno tokom hladnih zimskih dana jačati imunitet.

Dr. Sarić: Ishrana je bitna. Avaz

- Imunitet možemo pojačati pravilnom prehranom. Jako je važno da nam ishrana bude raznovrsna, a posebno treba konzumirati namirnice koje će poboljšati naš imuni odgovor na sve viruse i bakterije s kojima u ovom periodu godine dolazimo u kontakt u povećanom broju. Važno je naglasiti da se uzima jako puno povrća, zelenog i korijenastog kojeg sada imamo u izobilju – savjetuje doktorica.

Šta izbjegavati

Također je navela da svedemo na minimum slatkiše, gazirana pića i naravno u potpunosti izbjegavati alkohol kao i sve ono što bi remetilo naš balans, a samim tim i adekvatan imuni odgovor prema respiratornim infekcijama kojima smo u ovom periodu izloženi više.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.