STRUČNJAK POJAŠNJAVA

Velika pljačka u Sanskom Mostu potresla javnost: Kako je moguće imati 1,7 miliona KM u kešu

On je digao novac za kupovinu hotela i ostavio ga u kući, te se uputio s porodicom na more, a kada se vratio, novca nije bilo

Traga se za počiniteljem. MUP USK

26.7.2024

Javnost u BiH ostala je šokirana nakon što je prošle sedmice u naselju Zdena kod Sanskog Mosta otuđeno 1,7 miliona od S. J., koje je namjeravao investirati u kupovinu hotela.

Kako smo ranije objavili, on posjeduje firmu u SAD, a došao je u svoj rodni grad, gdje mu se nalaze i roditelji, na odmor.

Kupovina hotela

On je digao novac za kupovinu hotela i ostavio ga u kući, te se uputio s porodicom na more, a kada se vratio, novca nije bilo.

O tome da li je moguće i na koji način da se posjeduje ta količina novca u kešu govorili smo s profesorom s Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Muharemom Karamujićem.

- Nema nikakvih ograničenja u dizanju keša iz banke, kao i što možete položiti onoliko koliko hoćete. Jedino je bitno kada položite novac da imate dokaze o njegovom porijeklu. Kada dižete novac, to je vaše pravo da ga dižete kako i koliko želite – naglašava Karamujić za „Avaz“.

Karamujić: Provjerava se porijeklo. EFSA

Ističe da ne tvrdi da je novac bio u bankama i da to nije poznato.

Provjera porijekla

Ukoliko novac nije bio u bankama, to bi predstavljalo ozbiljan problem, radi dokazivanja njegovog porijekla.

Na pitanje da li ima kakvih ograničenja u prebacivanju novca iz drugih država, Karamujić ističe:

- Fizički nije moguće to donijeti, jer sve više od 10.000 eura je zabranjeno unositi bilo gdje. Kad je riječ o bankama, one provjere porijeklo, a onda možete slobodno da ga prebacujete međubankarskim transferima u BiH i možete ga podići ovdje.

Obavljen uviđaj

U istragu ovog slučaja uključeni su brojni policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije Treće policijske uprave. Na licu mjesta su završene uviđajne radnje pod nadzorom Tužilaštva USK i poduzimaju se dalje opsežne mjere i radnje s ciljem pronalaska izvršioca ovog krivičnog djela.

Nezvanične informacije govore da se provjerava i viodenadzor, koji bi mogao pomoći u pronalasku počinitelja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.