Konzumiranje samo 100 grama gljiva dnevno tokom jedne sedmice snižava nivo holesterola za 12 posto, pokazale su naučne studije. Istovremeno, grupa ispitanika koja je u istom periodu jela oko 60 grama putera dnevno povećala je holesterol za čak 14 posto. A kontrolna grupa koja je konzumirala istu količinu maslaca u kombinaciji sa 100 grama gljiva smanjila je holesterol za 4 posto. Na osnovu tih rezultata ustanovljeno je da su gljive savršeni čistači krvi.
Nutricionisti ih nazivaju i "šumskim mesom" jer, osim prijatnog ukusa i mirisa, posjeduju izuzetnu biološku vrijednost. Imaju gotovo isti kvalitet kao i životinjsko meso, sadrže čak 91 posto vode i mnogobrojne mineralne sastojke, posebno kalij, i nešto manje kalcija, fosfora, željeza i magnezija. Osim toga, bogate su biljnim vlaknima, a sadrže i vitamine B2, D i C. Međutim, biološki su posebno vrijedne zbog bjelančevina i naročito važnih aminokiselina. Zanimljivo je da svježe gljive posjeduju dva posto bjelančevina, a sušene 22 posto.