Najzdravije je jesti svježe pripremljene obroke. Ipak, zbog ubrzanog ritma života kuhanje obroka za naredni ili čak nekoliko narednih dana već odavno je naša realnost, kao i njihovo podgrijavanje.
Ipak, morate znati da namirnice koje je najbolje jesti isključivo svježe pripremljene, jer podgrijavanjem mogu ozbiljno narušiti zdravlje.
Ako ste skuhali supu u kojoj je korijenasto povrće, prije svega svježi celer, pobrinite se da ga, prije ponovnog podgrijavanja, izvadite iz šerpe. Celer sadrži nitrate koji postaju otrovni ako se naknadno zagrijavaju. Isto vrijedi za mrkvu, repu i cveklu.
Ovo zeleno lisnato povrće također se ne bi smjelo podgrijavati nakon što je jednom skuhano. Razlog su, također, nitrati, koji sami po sebi nisu toksični, ali ako špinat podgrijavate, to bi mogli postati.
Bilo da je riječ o omletu, sosu ili supi od gljiva, vrijedi isto pravilo – ne podgrijavajte. Gljive su osjetljiva namirnica i moraju se jesti dok su svježe pripremljene. Njihova konzumacija nakon podgrijavanja može dovesti do probavnih smetnji - grčeva i proljeva.
Sigurno vam je nekada ostalo pečenog ili pire krompira u nekoj posudi nakon večere. Nešto kasnije, rubovi su mu postali crni. To je dovoljanznak da se ova, već termički obrađena namirnica, više ne bi smjela ni podgrijavati, a ni jesti. Kada se ohladi, u krompiru dolazi do povećanja udjela otpornog škroba koji ima probiotsko djelovanje.
Neki skuhaju veću količinu riže pa je ostaviti u frižideru i podgrijavaju prema potrebi. Ali, to nikako nije dobra ideja. Riža, sama po sebi, nije problematična, već je problematično njeno čuvanje pa se tako u neskuhanoj riži mogu naći bakterije koje mogu uzrokovati trovanje. Kuhanjem riže te se bakterije uništavaju, ali nikada sa sigurnošću ne možemo znati da su uništene baš sve. Iz tog razloga rižu ne treba preporučuje jesti nakon što se ohladila jer su to idealni uvjeti da se preživjele bakterije razmnože i izazovu zdravstvene probleme u obliku proljeva, povraćanja pa čak i trovanja.
U kojem god obliku ih pripremili – kajgana, pečena na oko, kuhana - jaja se ne smiju podgrijavati. Uvijek je bolje pojesti ih hladna ili ih baciti, nego riskirati trovanje.
Pileće meso bogato je proteinima, a upravo to je razlog zašto se ne bi smjelo podgrijavati nakon što je jednom kuhano. Zbog promjene strukture proteina, podgrijana piletina može uzrokovati probavne tegobe koje će biti još izraženije kod djece.