UTJECAJ NA ZDRAVLJE

Ovo povrće je najviše izloženo pesticidima: Pazite gdje ga kupujete

Ako se samo dvije sedmice izbjegava konzumacija ovako tretirane hrane, nivo tih toksina u organizmu može pasti na zanemarivu vrijednost

Čeri paradajz spada u ovu grupu. Facebook

E. Ag.

11.7.2024

Izbjegavanje konzumiranja voća i povrća koje je najviše izloženo pesticidima može značajno doprinijeti očuvanju zdravlja.

Švedski istraživači su dokumentovali nakupljanje insekticida, fungicida i regulatora rasta biljaka u tijelima djece i odraslih. No, ako se samo dvije sedmice izbjegava konzumacija ovako tretirane hrane, nivo tih toksina u organizmu može pasti na zanemarivu vrijednost.

Provedene studije

Studije iz 2008. godine pokazuju da mnogi pesticidi mogu biti neurotoksini, što može imati negativan utjecaj na mozak sisara, uključujući ljude. Postoji i jaka veza između izloženosti pesticidima i Parkinsonove bolesti, hroničnog neurološkog poremećaja.

Glifosat, koji se često koristi u poljoprivredi, smatra se jednim od najznačajnijih zagađivača zraka. Preko 40 posto podzemnih voda u Evropi pozitivno je na ovaj pesticid, a istraživanja su ga pronašla čak i u ljudskom urinu i majčinom mlijeku.

Djeca su posebno podložna štetnim utjecajima pesticida. Studije su pokazale da izloženost pesticidima u ranom uzrastu može biti povezana sa povećanim rizikom od raka, smanjenom kognitivnom funkcijom i problemima u ponašanju.

Organski uzgojeno

Preporučuje se izbjegavanje kupovine sljedećeg voća i povrća koje je najviše izloženo pesticidima, osim ako nije organski ili uzgajano u sopstvenom vrtu:

- Celer

- Špinat

- Paradajz

- Čeri paradajz

- Krastavac

- Paprika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.