UŽAS U ZOLINGENU

Još traje potraga za napadačem u Njemačkoj: Policija napad označila kao teroristički

Muškarac je izbo nožem nekoliko posjetitelja gradskog festivala, a zatim pobjegao

Policija u Zolingenu. Bild

N. H.

24.8.2024

Tri osobe su ubijene, a nekoliko je teško povrijeđeno u napadu nožem koji se dogodio u Zolingenu, nedaleko od Dizeldorfa, u petak. 

Muškarac je izbo nožem nekoliko posjetitelja gradskog festivala, a zatim pobjegao.

Kako piše "Bild", počinitelj je napao posjetitelje neposredno ispred pozornice, a ubijeni su žena i dva muškarca. Rečeno je i da je muškarac namjerno nožem ubo svoje žrtve u vrat. Zbog toga istražitelji zločin kvalificiraju kao teroristički napad, a ne više kao obični napad.

- Napadač je nasumično ubadao ljude nožem. Veliki broj ljudi traga za napadačem, mi stvarno želimo uhapsiti počinitelja - kazao je inspektor Saša Kresta (Sascha), glasnogovornik policije Vupertala, te dodao kako su tri osobe smrtno stradale, dok je petero teško povrijeđenih.

Policija je izdala veliku uzbunu i u toku je potraga za počiniteljem. Gradski festival je otkazan nakon zločina, a policijski helikopter je kružio iznad ograđenog područja. Ulične raskrsnice su zatvorene, a stanovnici su zamoljeni da ostanu u svojim domovima i izbjegavaju centar grada.

Ministar unutarnjih poslova Herbert Reul došao je tokom noći na mjesto događaja te u izjavi za medije kazao:

- Moje su misli s porodicama žrtava i povrijeđenih. Sve što sada možemo učiniti je moliti se da teško povrijeđeni prežive.

Gradonačelnik Tim Kurcbah (Kurzbach) poručio je:

- Večeras smo svi u Zolingenu u šoku. Htjeli smo svi zajedno proslaviti godišnjicu grada, a sada moramo žaliti za poginulima i povrijeđenima. Srce mi se slama što je došlo do napada na naš grad. Suze su mi u očima kad se sjetim onih koje smo izgubili. Molim se za sve koji se još bore za život.

Policija traga za svjedocima koji su nešto uočili nakon napada - posebno gdje je počinitelj mogao pobjeći, je li mjesto zločina napustio pješke ili automobilom. Policija također moli sve posjetitelje koji su u večernjim satima snimali fotografije da ih podijele s istražiteljima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.