AERODROMI U BIH

Podaci ACI-ja za prvih šest mjeseci pokazali: Sarajevo najbolje, ostali se pate!

Sarajevski aerodrom imao rekordno uvećanje u aprilu u odnosu na isti mjesec 2019. godine

Sarajevski aerodrom: Za sada dobri rezultati. Facebook

Meliha Smajkic

5.8.2024

Putnički promet na aerodromima u Evropi u prvoj polovini godine premašio je pretpandemijski nivo, objavilo je Udruženje Airports Council International (ACI) Europe, označivši tako kraj korona krize.

Prva polovina

Kako su naveli, u periodu od januara do juna kroz evropske aerodrome prošlo je za devet posto više putnika nego lani, a u odnosu na prvu polovinu pretpandemijske 2019. godine bilo ih je više za 0,4 posto.

Kao glavni motor rasta označen je međunarodni promet, koji je porastao za 10,3 posto u odnosu na prvih šest prošlogodišnjih mjeseci. Domaći promet uvećan je za 4,2 posto.

Iako su ti podaci, kako je navedeno, konačno potvrdili potpuni oporavak zrakoplovnog sektora od pandemije COVID-19, ipak, evropsko tržište aerodroma ekstremno je fragmentirano i samo 53 posto zračnih luka zabilježilo je više putnika nego prije pandemije.

U kategoriji aerodroma srednje veličine među top pet našao se Zadar, koji je zauzeo peto mjesto s otprilike dvostruko više putnika u prvih šest mjeseci ove godine nego u prvoj polovini 2019. Aerodrom Sarajevo je obuhvaćen ranijim izvještajem, za april, u kojem je navedeno da je u tom mjesecu zabilježeno gotovo 50 posto putnika u odnosu na april 2019. godine.

S druge strane, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, promet u zračnim lukama u periodu od aprila do juna u odnosu na isti period prošle godine je viši za 4,4 posto, ali je manji promet putnika za 0,8 posto.

Podsjetimo, Stejt department se u svom izvještaju o investicijskoj klimi u BiH dotaknuo i aerodroma u našoj zemlji.

- Četiri međunarodna aerodroma u zemlji - u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Banjoj Luci i dalje su u državnom vlasništvu, kojima i upravlja, te su među najlošijim u regionu kada je u pitanju povezanost i broj putnika. Trenutno se raspravlja o mogućim koncesijama za aerodrome, ali im nedostaje neophodna politička podrška - navedeno je u izvještaju.

Ide koncesija

Ekonomski stručnjak prof. Vjekoslav Domljan kaže kako je neminovno napraviti dobru analizu i shodno tome će se donijeti zaključak kako je nužno da se ide u koncesije.

- Za neke aerodrome u BiH, poput Mostara, o tome govorimo već gotovo 30 godina. Dakle, nakon 30 godina razvoja nisu u stanju dostići onu veličinu putnika kakvu su imali prije rata - naveo je Domljan.

Podaci BHDCA

Prema posljednjim podacima Direkcije za civilnu avijaciju (BHDCA), broj putnika na Aerodromu Sarajevo u maju je iznosio 151.152, dok je obavljeno 1.417 letova. Mostarski aerodrom je imao 185 letova s 4.762 putnika, na Tuzlanskom je zabilježeno 96 operacija i 13.023 putnika. Banjalučki aerodrom u maju je imao 392 leta i 40.048 putnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.