PROŠLE GODINE

Kantonalni sud presudio: Vlada FBiH nezakonito smijenila Nadzorni odbor KCUS-a

Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio zahtjev Izmira Hadžiavdića, predsjednika smijenjenog Nadzornog odbora

S jedne od sjednica Vlade FBiH. Fena

E. Ć.

prije 5 dana

Kantonalni sud u Sarajevu donio je rješenje prema kojem Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u roku od 15 dana mora vratiti smijenjeni Nadzorni odbor Kliničkog centra Unuverziteta u Sarajevu (KCUS).

Vlada FBiH je na prijedlog premijera Nermina Nikšića 4. oktobra prošle godine smijenila Nadzorni i Upravni odbor KCUS-a. Na takvu odluku se žalio predsjednik smijenjenog Nadzornog odbora Izmir Hadžiavdić.

Kantonalni sud u Sarajevu je prihvatio Hadžiavdićev zahtjev te je naložio da se poništi Rješenje Vlade FBiH od 4. oktobra 2023. godine.

- Nalaže se Vladi i premijeru FBiH da preduzme neophodne mjere da bi se u odnosu na podnosioca zahtjeva uspostavilo zakonito stanje, kao prije donošenja Rješenja od 4. oktobra 2023. godine, u roku od 15 dana - navodi se u Rješenju Kantonalnog suda u kojem se obrazlaže i to da će Sud.

U rješenju je obrazloženo da će, ukoliko u roku od 15 dana premijer i Vlada FBiH ne postupe kako je naložio Sud, odrediti pogodne mjere da se osigura izvršenje ovog sudskog Rješenja u skladu sa Zakonom o upravnim sporovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.