TRNOVIT PUT

Profesor Ognjen Ridić za "Avaz" o nevjerovatnom uspjehu: Od bh. izbjeglice do svjetskog naučnika

Uzori su mu bili majka Jasenka i otac Kruno, kao i daidža Jasenko Karamehić, poznati doktor

Ridić: Dan mi je trajao 16 sati. Facebook

Alen Bajramovic

prije 5 dana

Polovinom avgusta internetski pretraživač Google Scholar, najpouzdaniji i najmjerodavniji alat za procjenu prisutnosti i relevantnosti naučnika u svim oblastima, objavio je hiljaditi citat Ognjena Ridića, profesora Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Inspirativna priča

Ridić je za tri decenije prošao trnovit put od izbjeglice do naučnika svjetskog glasa, a njegova životna priča može poslužiti kao inspiracija.

- Za mene je ovo veliki uspjeh jer je u pitanju jedan od najtransparentnijih i najšire prihvaćenih mjeritelja akademske performanse kroz objektivno verificirajuće parametre. Dostigao sam i prešao tu magičnu brojku citatima iz oblasti menadžmenta, menadžerske psihologije, osobina ličnosti, koncepta motivacije, te menadžmenta i liderstva u zdravstvenoj zaštiti - kaže za “Avaz” prof. dr. Ridić.

Rođen je u Sarajevu, a uzori su mu od djetinjstva bili majka Jasenka i otac Kruno, kao i daidža Jasenko Karamehić, poznati doktor. Zbog rata je najprije izbjegao u Njemačku, a od 1997. u SAD. Nakon godinu upisao se na "Naugatuck Valley Community College“ (NVCC) u gradu Voterburi u Konektikatu. 

Po završetku koledža, s prosjekom ocjena od 9,53 upisao je poslovne finansije na Državnom univerzitetu u Konektikatu (UCONN), gdje je dobio UCONN Alumni stipendiju 2003. godine.

Vječno zahvalan

Diplomirao je 2004. s prosjekom 9,32, a potom se zaposlio u jednom od najvećih osiguravajućih društava u SAD (Aetna Insurance Corporation), završavajući magisterij na Albertud Magnus College.

- Sve je bilo uz puno radno vrijeme. Dan mi je počinjao u sedam sati, a kući sam dolazio iza 23 i tako sam 15 godina živio. Zahvalan sam Bogu, jer kad god mi je bilo teško, samo bih zamolio za pomoć i vrata bi mi se uvijek otvorila. Od rata u Bosni, gdje smo bili pod kišom metaka i gdje nam je sve izgorjelo, do uspjeha koji nije mali - kaže Ridić.

Americi je vječno zahvalan na šansi, jer u pitanju je zemlja “koja vas ne pita kako se zovete i kojem se Bogu molite, već kakav ste čovjek i koliko možete i znate”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.