ATAK NA DEMOKRATIJU

Adnan Hadrović za "Avaz": Pokušaj ubistva Trampa pojačat će retoriku mržnje i nasilja

Hadrović podsjeća da je to istovremeno nastavak serije napada na političare i članove njihovih porodica koji su učestali u posljednjih nekoliko godina

Hadrović i Tramp. AP

Alen Bajramovic

16.7.2024

Pokušaj ubistva Donalda Trampa (Trump), bivšeg predsjednika SAD i republikanskog kandidata za predsjednika na predstojećim izborima, predstavlja atak na američku demokratiju, ocjenjuje Adnan Hadrović, bivši bh. diplomata i viši saradnik Instituta za globalni utjecaj sa sjedištem u Vašingtonu.

Hadrović podsjeća da je to istovremeno nastavak serije napada na političare i članove njihovih porodica koji su učestali u posljednjih nekoliko godina.

- Također personificira metastazu mnoštva nepravilnosti koje već dugo godina egzistiraju u američkom društvu. U SAD, naprimjer, ne možete kupiti alkohol ako ste mlađi od 18 godina, ali je, s druge strane, mladima dostupan čitav arsenal oružja. Pokušaj likvidacije Trampa će nedvojbeno imati značajne implikacije na već ionako duboko podijeljeno američko društvo - kaže Hadrović.

Očekuje da postojeće političke tenzije između pristalica Trampa i njegovih protivnika sada budu pojačane, jer dio njegovih pristalica ovaj događaj shvata kao napad na vlastitu ideologiju i svoga vođu, iako je napadač pripadao republikanskoj stranci, dok bi protivnici ovaj incident mogli koristiti za dodatne kritike na račun Trampa i njegovog političkog naslijeđa.

- Pokušaj ubistva nedvojbeno će pojačati retoriku mržnje i nasilja s obje strane političkog spektra u ionako duboko podijeljenom američkom društvu, čime bi se povećala politička nepomirljivost i socijalna fragmentacija. Neuspjeh sigurnosnih službi, slučajan ili ne, da spriječe napad na bivšeg predsjednika postavio je ozbiljna pitanja o njihovoj efikasnosti i spremnosti, što bi moglo narušiti povjerenje javnosti u sigurnosne institucije. S tim u vezi moguće je da, kao odgovor na ovaj incident, budu uvedene rigoroznije sigurnosne mjere za političke figure i događaje, što bi moglo imati implikacije na građanske slobode i pravo na protest - dodaje Hadrović.

Propusti tajne službe tokom osiguranja predizbornog mitinga podstakli su i različite teorije zavjere, što dodatno komplicira političku situaciju i narušava povjerenje u institucije. Hadrović naglašava da važnu ulogu u oblikovanju javnog mnijenja imaju i mediji.

- U konačnici, pokušaj ubistva Donalda Trampa će nesumnjivo imati duboke i dalekosežne posljedice na američko društvo, dodatno komplikujući već složenu političku i socijalnu dinamiku u SAD. S tim u vezi, veoma su važne poruke koje smo mogli čuti od predsjednika Bajdena kao i njegovog političkog rivala, bivšeg predsjednika Trampa, s ciljem smirivanja javnog mnijenja. Sada je na Trampu i Bajdenu da urade sve kako bi smanjili jaz u društvu i uveli SAD u mirnije vode ka predstojećim izborima. Ipak, sumnjam da će Tramp smirivati tenzije s obzirom na to da je veoma svjestan da mu neuspjela likvidacija daje značajnu prednost u odnosu na predsjednika Bajdena. Siguran sam da će Tramp maksimalno kapitalizirati ovu poziciju. Da li će uspjeti, ostaje da se vidi, a pred Amerikancima je, očigledno, jedan turbulentan period - ističe Adnan Hadrović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.