NAKON ODLUKE POROTE

Adnan Hadrović iz Vašingtona za "Avaz": Nakon presude Trampu, dio tradicionalnih republikanaca okrenut će Bajdenu

Sigurno je da će se zbog ove presude dio tradicionalnih republikanaca okrenuti Bajdenu, ali i da će se zbog nje dodatno mobilizirati svi oni koji podr

Adnan Hadrović i Donald Tramp. Fena - AP

Alen Bajramovic

31.5.2024

Iako je proglašen krivim po svih 34 tačke optužnice za falsificiranje poslovnih knjiga i tajne isplate novca, presuda neće utjecati na kandidaturu republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a Donalda Trampa. 

Ovo je za "Avaz" izjavio Adnan Hadrović, viši saradnik Instituta za globalni utjecaj sa sjedištem u Vašingtonu. Neizvjesno je jedino to koliko će se lažiranje poslovnih zapisa i afera sa porno zvijezdom odraziti na podršku kontroverznom bivšem američkom predsjedniku.

- Sigurno je da će Tramp sve ovo koristiti u svojoj kampanji, a već tvrdi da je nevin, da je sudija korumpiran, da je sve laž. Sudac Huan Merčan s njujorškog suda će kaznu odrediti 11. jula, s obzirom da nije osuđivan to će mu biti olakšavajuća okolnost, ali kakva god kazna bila on će žalbom odugovlačiti proces. Sigurno je da će se zbog ove presude dio tradicionalnih republikanaca okrenuti Bajdenu, ali i da će se zbog nje dodatno mobilizirati svi oni koji podržavaju Trampa. Zato je u ovom trenutku teško procijeniti koliko će presuda utjecati na rezultate američkih predsjedničkih izbora - kazao je Hadrović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.