FORMALNI SAMIT

Jasan signal Mađarskoj: Ministri vanjskih poslova EU bi mogli bojkotovati Orbanov sastanak u Budimpešti

Ako postoji formalno vijeće za vanjske poslove, koje organizira visoki predstavnik istog dana, ministri neće moći ići u Budimpeštu

Viktor Orban. Avaz

N. Aj.

15.7.2024

Ministri vanjskih poslova Evropske unije namjeravaju bojkotirati samit vanjskih poslova u Budimpešti tako što će istovremeno organizovati vlastiti "formalni" samit, navodi Politico.

Mađarska, koja predsjedava Vijećem EU, planira da održi samit vanjskih poslova u Budimpešti od 28. do 29. augusta.

Međutim, nakon što je premijer zemlje Viktor Orban opstruirao pomoć Ukrajini i jednostrano se sastao s ruskim diktatorom Vladimirom Putinom i kineskim liderom Si Jinpingom (Xi), mnogi ministri vanjskih poslova pokušavaju izbjeći ono što vide kao još jednu od Orbanovih propagandnih emisija.

Prema riječima trojice diplomata EU, visoki predstavnik EU za vanjske poslove Žozep Borelj (Josep Borrell) sazvat će ministre na "formalno" vijeće vanjskih poslova, u isto vrijeme kada se održava Orbanov samit.

- Ako postoji formalno vijeće za vanjske poslove, koje organizira visoki predstavnik istog dana, ministri neće moći ići u Budimpeštu - rekao je jedan od diplomata.

Drugi je dodao da bojkotom sastanka u Budimpešti drugi ministri vanjskih poslova žele "poslati jasan signal da Mađarska ne govori u ime EU".

Kako prenosi Politico, o ovom planu neformalno se razgovaralo sa nekoliko zemalja EU, uključujući Francusku i Njemačku. Boreljov tim će u srijedu predstaviti plan 27 stalnih predstavnika EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.