"MIROVNA MISIJA"

Izazvao ukor EU: Orban stigao u Moskvu kako bi se sastao sa Putinom

Skepticizam zemalja članica EU je, nažalost, bio opravdan, rekao je jedan EU diplomata

Orban stigao u Moskvu. Mreža X

N. Aj.

prije 3 dana

Mađarski premijer Viktor Orban doputovao je danas u Moskvu kako bi se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, izazvavši ukore od kolega lidera EU i upozorenje da ne govori u ime Evropske unije, piše Reuters.

Mađarska je u ponedjeljak preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje blokom. Pet dana nakon toga Orban je posjetio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Kijevu i osnovao savez "Patrioti za Evropu" s drugim desničarskim nacionalistima.

Sada je odlučio da ode u Moskvu u "mirovnu misiju", nekoliko dana prije samita NATO-a.

- Takvim sastankom mađarsko predsjedavanje završava prije nego što je zaista počelo. Čini se da Mađarska nije shvatila svoju ulogu... Skepticizam zemalja članica EU je, nažalost, bio opravdan - sve je u promociji interesa Budimpešte - rekao je jedan diplomata EU.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Žizef Borelj (Josep Borrell) rekao je da Orban u Moskvi "ne predstavlja EU ni u kojem obliku". 

Finski premijer Peteri Orpo (Petteri) Orpo opisao je vijest o posjeti kao uznemirujuću.

- Njegova posjeta bi pokazala nepoštovanje dužnosti predsjedavanja EU i podrila interese Evropske unije - naveo je on na mreži X u četvrtak.

Pavel Havliček, istraživač u Asocijaciji za međunarodne poslove, rekao je da je Orbanova posjeta zloupotreba vakuuma moći u Briselu i opasno podrivanje zajedničke evropske pozicije.

Orban je naveo da priznaje da nema mandat da pregovara u ime EU, ali da se mir ne može sklopiti "iz udobne fotelje u Briselu".

- Ne možemo sjediti i čekati da se rat nekim čudom završi - napisao je na X.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.