PROJEKTI

Remek-djela Muzeja Prado izložena u Mostaru

Izložbu organizirali Ambasada Kraljevine Španije u BiH, Ured UNESCO-a u BiH i Grad Mostar

Sa otvorenja: 30 odabranih djela - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Meliha Smajkic

24.7.2024

Remek-djela iz madridskog Muzeja Prado danas su izložena u Mostaru. Riječ je o izložbi u okviru projekta „El Prado na ulicama“ koji je započeo 2015.godine s ciljem da djela ovog Muzeja koji je pod zaštitom UNESCO-a zauzmu javne prostore na ulicama različitih gradova širom svijeta.

Tako postavka obuhvata reprodukcije u izvornoj veličini 30 odabranih remek-djela, a koje će Mostarci i njihovi gosti imati priliku pogledati do 5.avgusta.

Izložbu na Španskom trgu su otvorili ambasadorica Kraljevine Španije u BiH Marija Tereza Lizaranzu Perinat (Maria Teresa ), šef Ureda UNESCO-a u BiH, Siniša Šešum i gradonačelnik Mostara, Mario Kordić.

Španska ambasadorica je ukazala na to da Muzej Prado i Stari most, od čije se obnove navršilo 20 godina povezuje zaštita UNESCO-a.

-Prado i Mostar su zaista povezani kao dobra svjetske baštine i ova izložba pokazuje kako trebamo i očuvati i promovisati naša kulturna dobra i ono što je naše kulturno nasljeđe, a upravo je jedan od ciljeva ovog projekta to da umjetnost bude dostupna svima-kazala je ona.

Šešum je izrazio zadovoljstvo što je UNESCO podržao ovaj projekt koji će građanima Mostara dati priliku da vide Muzej Prado na otvorenom.

-To je naš poklon Gradu Mostaru za obilježavanje 20.godišnjice obnove Starog mosta. Jer, UNESCO promoviše kulturno nasljeđe i kulturu, a promocija Muzeja Prado na Španskom trgu i Šetalištu je, zaista, jedan divan primjer promocije kulture-naveo je Šešum.

Kordić je naveo da je ovo jedan u u nizu događaja koje Grad Mostar radi zajedno sa Ambasadom Kraljevine Španije i UNESCO-om, a koji se održava u prigodno vrijeme obilježavanja 20.godišnjice obnove Starog mosta i 19 godina od upisa Mostara na listu zaštićene svjetske kulturne baštine.

-I ovo je poklon građanima Mostara za te važne godišnjice. Nedavno je Ambasada Kraljevine Španije donirala šahovske figure za igru na otvorenom na Španskom trgu, a UNESCO je jučer odradio sjajan posao, budući da je iz našeg grada odaslana univerzalna poruka mira,suživota i zajedništva -kazao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.