VLADA TK

Utvrđen Prijedlog zakona o oružju i municiji TK

Nacrt zakona o oružju BiH urađen je 2010. godine ali nije usvojen te je ostala obaveza kantona da donesu zakon o oružju na kantonalnim nivoima

Vlada Tuzlanskog kantona. Vlada TK

FENA

19.7.2024

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas Prijedlog zakona o oružju i municiji i uputila dokument u skupštinsku proceduru.

Razlozi za donošenje ovog zakona temelje se na potrebi usklađivanja postojećeg Zakona o oružju i municiji sa pravnom regulativom (Aquis Comunitaire) Evropske unije.

- Nacrt zakona o oružju BiH urađen je 2010. godine ali nije usvojen te je ostala obaveza kantona da donesu zakon o oružju na kantonalnim nivoima, te potreba za njihovim usklađivanjem sa direktivama Vijeća EU. S obzirom da je od strane Direkcije za evropske integracije-Sektor za usklađivanje pravnog sistema Bosne i Hercegovine izrađena tabela usklađenosti sa pravnom stečevinom Evropske unije, prilikom izrade nacrta rukovodilo se navedenim uputama - saopćeno je iz Vlade TK.

Također, od Ministarstva sigurnosti dostavljen je Zakon o oružju i municiji Unsko-sanskog kantona koji je korišten kao osnova i smjernica za donošenje Zakona o oružju na nivou Tuzlanskog kantona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.