UOČI CEREMONIJE

Video / "Avaz" na licu mjesta: Pogledajte kako izgleda vožnja dionicom autoputa Počitelj-Zvirovići

Dionica će biti puštena u promet sutra u 12 sati

Vožnja dionicom. Avaz

Meliha Smajkic

4.9.2024

Svečanom ceremonijom večeras biti označeno puštanje u promet poddionice Počitelj-Zvirovići i najkompleksnijeg objekta u okviru tog projekta, mosta koji je nazvan „Hercegovina“.

Otvorenjem poddionice Počitelj-Zvirovići i mosta Hercegovina, ovaj dio BiH direktno će se povezati s graničnim prijelazom Bijača, odnosno Evropskom unijom, a u cijeli projekat koji je bio podijeljen na dva LOT-a utrošeno je gotovo 101.3 miliona eura bez PDV-a.

Među značajnim objektima na ovoj poddionici su petlja Čapljina s naplatnim mjestom, tri vijadukta, tunel Hercegovina, kao i interregionalno čvorište, a najvažniji je, zasigurno, kolosalni most koji sa svojom dužinom od 980 metara i koji se proteže preko šest masivnih stubova, od kojih je najviši gotovo 100 metara, svrstan među najviše u ovom dijelu Evrope.

Svečanosti otvorenja prisustvovat će brojne visoke zvanice sa svih nivoa vlasti u BiH, ali i iz Republike Hrvatske te međunarodne zajednice. U okviru ceremonije prisutnima će se, obratiti Denis Lasić, direktor JP „Autoceste F BiH“, federalni premijer, Nermin Nikšić, te predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto. Poddionica i most Hercegovina bit će službeno otvoreni presijecanjem vrpce i vatrometom.

Izgradnja poddionice je finansirana sredstvima osiguranim u okviru Ugovora o zajmu sklopljenim sa Evropskom investicijskom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima Evropske unije u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Pogledajte kako izgleda vožnja ovom dionicom, koja će biti puštena u promet sutra u 12 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.