REAKCIJE

Ambasada SAD o promjeni nastavnih planova u RS: Negiranje genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca su sramotni

U javnom diskursu nema mjesta za jezik koji promoviše netoleranciju i sije podjele, uključujući i obrazovanje iz oblasti historije

Majkl Marfi. Fena

4.9.2024

Ambasada SAD u BiH prokomentarisala je za "Avaz" promjene nastavnog plana historije u RS, a prema kojim će se osobe osuđene za ratne zločine i genocid tretirati kao heroji, dok se o samom zločinu genocida neće učiti.

- Neodgovorno je politizirati obrazovanje i podrivati međusobno povjerenje i razumijevanje među budućim generacijama u Bosni i Hercegovini (BiH). U javnom diskursu nema mjesta za jezik koji promoviše netoleranciju i sije podjele, uključujući i obrazovanje iz oblasti historije. Negiranje genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca su sramotni - rekli su iz Ambasade SAD za "Avaz".

Dodaju da takav nastavni plan i program bi produžio patnju žrtava svih etničkih grupa i njihovih porodica, educirao bi buduće generacije na lažnih historijskim narativima, potkopao napore u procesu pomirenja i ugrozio stabilnost BiH.

- Istovremeno, moramo primijetiti da presude za ratne zločine naglašavaju individualnu odgovornost i ne odnose se na cijeli narod. Vlasti imaju odgovornost da se suzdrže od retorike podjela. Pozivamo sve institucije vlasti u BiH na svim nivoima da preduzmu konkretne korake na promoviranju pomirenja, te se fokusiraju na neophodne reforme i napredak za dobrobit svih građana BiH - zaključili su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.