VLADA TK

Javne priredbe u TK u zasebnoj pravnoj regulativi

Na sjednici je Vlada TK utvrdila i Nacrt zakona o mirnom okupljanju.

Vlada TK. Vlada TK

FENA

19.7.2024

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Nacrt zakona o javnim priredbama i uputila ga kantonalnoj skupštini na razmatranje.

Javno okupljanje

Revizijom postojećeg zakonodavnog okvira utvrđeno je da odredbe važećeg Zakona o javnom okupljanju u TK, kojim se uređuje pravo i način organiziranja javnog okupljanja građana na području tog kantona, nisu usklađene s međunarodnim standardima zbog čega je potrebno izraditi novi zakon i to Zakon o mirnom okupljanju, usklađen s međunarodnim standardima iz oblasti ljudskih prava, uključujući i ona koja se odnose na uživanje slobode mirnog okupljanja.

Kako podsjećaju iz Vlade TK, Ustavom Bosne i Hercegovine garantuje se zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda. Prava i slobode koje određuje Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i njeni protokoli primjenjuju se direktno u Bosni i Hercegovini i te odredbe imaju prioritet. Dakle, Evropska konvencija direktno je primjenjiva i ima supremaciju nad svim drugim zakonima.

- S obzirom da važeći Zakon o javnom okupljanju kao javna okupljanja navodi i javne priredbe, iako su one komercijalnog karaktera u odnosu na mirna okupljanja, te samim tim nužno podliježu različitim ograničenjima i nije prihvatljivo da budu u sklopu istog zakona, a što je i jedna od preporuka Misije OSCE-a u BiH, neophodno je bilo sačiniti poseban nacrt zakona. Slična rješenja prihvaćena su i u drugim kantonima - saopćeno je iz kantonalne vlade.

Zaštita prava na okupljanje

Na sjednici je Vlada TK utvrdila i Nacrt zakona o mirnom okupljanju. Postojeći Zakon o javnom okupljanju koji se primjenjuje na području TK ograničava slobodu mirnog okupljanja sa stanovišta međunarodnih standarda namećući dodatne administrativne i finansijske obaveze organizatorima i učesnicima mirnih okupljanja.

Također, kako je saopćeno, kao nužno se nameće pravljenje razlike između nasilnih i nenasilnih okupljanja, te razlike između komercijalnih od nekomercijalnih okupljanja, a koja su obuhvaćena važećim zakonom i za koja se u velikom mjeri zahtijevaju identične procedure za njihovo provođenje.

- Bitno je napomenuti da se ovim zakonom ne ograničava primjena policijskih ovlaštenja u koja se ne bi 'diralo' u slučaju kada bi mirno okupljanje koje je regulisano ovim zakonom 'prešlo' u nasilno okupljanje, te da se nastoji olakšati, omogućiti, podržati i zaštiti pravo na okupljanje. S ciljem usklađivanja propisa sa standardima EU, Uprava policije je sačinila nacrt teksta zakona o mirnom okupljanju, kojim bi se van snage stavio važeći Zakon o javnom okupljanju - navode iz Vlade TK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.