"AVAZ" NA LICU MJESTA

Presijecanjem vrpce otvorena dionica autoputa Počitelj-Zvirovići i most Hercegovina

Na portalu "Avaza" pratite tekstualni prijenos otvaranja ove dionice

Otvaranje dionice autoputa - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11
Meliha Smajkic

4.9.2024

Most "Hercegovina" i poddionica autoputa Počitelj-Zvirovići, koji će biti dio Koridora 5c, večeras su svečano otvoreni, a u promet će biti pušten sutra u 12 sati.

Riječ je o dionici dugoj 11 kilometara, a vrpcu su presijekli premijer FBiH Nermin Nikšić, ministrica prometa i komunikacija FBiH Andrijana Katić i direktor Autocesta FBiH Denis lasić.

Na portalu "Avaza" ste mogli pratiti tekstualni prijenos otvaranja ove dionice.

Otvaranje dionice autoputa - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

19:56 Nakon presijecanja vrpce uslijedio je vatromet.

19:48 Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto je ocijenila da je otvaranje mosta Hercegovina i ove poddionice povijesni trenutak. Izgradnja mosta, rekla je, nije samo tehnološki uspjeh već i ostvarenje sna da ovakva dostignuća imamo i u BiH.

Navela je da ovaj projekt daje novu dimenziju sveukupnom infrastrukturnom razvoju u zemlji.

- Otvaranjem mosta postavljen je temelj za nastavak dinamike izgradnje prometne infrastrukture - navela je između ostalog Krišto. 

19:41 Premijer FBiH Nermin Nikšić je između ostalog kazao da je ova poddionica od 11 kilometara od posebnog simboličnog značaja. Naveo je i da su brojne poteškoće stajale na putu ka konačnoj realizaciji ovog projekta koji je uspješno okončan.

Naglasio je da je grandiozni most pokazatelj da je BiH savremena zemlja te da uvijek ima onih koji će pokušati obezbijediti ovakve projekt. 

Otvaranje dionice autoputa - Avaz
Otvaranje dionice autoputa - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

19:36 Trenutno nastupa Antonija Batinić s muzičkom numerom.

19:29 Predstavnici Autocesta FBiH su pojasnili specifikacije dionice, ali i mosta.

Delegacija Vlade Hrvatske. Zvonimir Barisin / PIXSELL

19:25 Nakon obraćanja počeli su nastupi kulturno-umjetničkih društava. Pjevaju se i pjesme o Počitelju.

19:21 Manifestaciji prisustvuju i brojni zvaničnici Vlade Hrvatske, a delegaciju predvodi premijer Andrej Plenković.

Obraćanje Denisa Lasića. Zvonimir Barisin / PIXSELL

19:11 Denis Lasić, direktor JP „Autoceste F BiH“ je u svom obraćanju prisutnima, između ostalog kazao, kako se za most Hercegovina s pravom može reći da je najkompleksniji infrastrukturni objekt na cijelom koridoru 5C.

- Njegova vrijednost tim je veća, jer će nas izravno povezati sa Evropskom unijom, odnosno Graničnim prijelazom Bijača. Jedinstvena je prilika, povjerenje koje su dobile „Autoceste F BiH“ graditi, a još veće zadovoljstvo izgraditi ovaj most kojeg su ovih šest stubova koji ga drže učinili da bude jedan od najviših mostova u ovom dijelu Evrope - rekao je Lasić. 

Naveo je i da su na završetak radova mosta Hercegovine utjecali brojni faktori.

-No, svjesni činjenice da velike građevine sa sobom neminovno nose i brojne izazove, s ponosom možemo kazati da pogled ka mostu Hercegovina jasno govori da je vrijedilo truda. Povjerenje koje nam je ukazano kao investitoru, da gradimo najveći infrastrukturni projekt u BiH-koridor 5C, svakako je i potvrda kvalitetnog rada Vlade Federacije BiH, ali znak da smo stvorili pozitivnu atmosferu- rekao je Lasić.

Ukazao je na to kako značaj izgradnje autoceste za turizam naše zemlje ne treba posebno naglašavati te da će južni tok koridora 5C BiH znatno primaknuti Jadranskoj obali i susjednoj Hrvatskoj, a time i potencijalnim posjetiocima iz Evropske unije.

Otvaranje dionice. Anadolija

- Izgradnja autoceste nije samo zahtjevan građevinski pothvat, već i značajan gospodarski zamah za našu zemlju. Izgradnja je to to i savremene i funkcionalne i proevropske Bosne i Hercegovine kakvoj svi zajedno težimo. Sa izgradnjom autoceste kroz Hercegovinu nećemo stati. „ Autoceste F BiH“ će će nastaviti do kraja godine povezivati južni dio zemlje s novih blizu 30 kilometara do Mostara sjever - rekao je Lasić.

Zahvalio se Evropskoj uniji i evropskim bankama, Evropskoj banci za obnovu i razvoj i Evropskoj investicijskoj banci na kontinuiranoj finansijskoj podršci brojnim projektima na koridoru 5C.

- Proteklih mjeseci pokazali smo izuzetnu odlučnost u nastavku gradnje novih kilometara, a sve s ciljem kako bi uz sav kapacitet i snagu u potpunosti završili izgradnju koridora 5C do 2030.godine - rekao je Lasić naglasivši da je ova svečanost povijesni događaj za našu zemlju.

U cijeli projekat koji je bio podijeljen na dva LOT-a utrošeno je gotovo 101.3 miliona eura bez PDV-a. Među značajnim objektima na ovoj poddionici su petlja Čapljina s naplatnim mjestom, tri vijadukta, tunel Hercegovina, kao i interregionalno čvorište, a najvažniji je, zasigurno, kolosalni most

19:07 Uoči ceremonije otvaranja obratio se premijer FBiH Nermin Nikšić. Poručio je da je ovo veliki dan za BiH.

19:05 Most je dužine skoro jedan kilometara i maksimalne visine do 100 metara.

19:00 Intoniranjem himne BiH počela je manifestacija otvaranja ove dionice.

18:50 Federalna ministrica saobraćaja i komunikacija Andrijana Katić izrazila je zadovoljstvo povodom stavljanja u promet dionice Počitelj-Zvirovići u dužini od 11 kilometara te svečanog otvorenja mosta Hercegovina, istaknuvši da se radi o izuzetno složenom objektu, najzahtjevnijem na koridoru Vc, te jednom od najvećim mostova u regiji.

- Značaj i uloga današnjeg događaja su višestruki. Izgradnja mosta i puštanje ove dionice u promet nisu samo značajni za prometno povezivanje. Ovo je razvojni korak, ne samo za okolne općine i županiju, nego i za cijelu Federaciju i Bosnu i Hercegovinu - rekla je Katić uoči svečanosti.

Ministrica je uputila čestitke izvođačima radova, nadzoru i investitorima, te je zahvalila svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta. Također je izrazila nadu da će nova prometnica biti od koristi svim građanima BiH, kao i turistima i gostima.

18:40 Reporteri "Avaza" su se provozali ovom dionicom uoči otvaranja ove dionice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.