IZ MUP-A HNK OTKRILI

Detalji nestanka djevojčice: "Nađeni u stanu u Mostaru, muškarac osumnjičen za spolni odnošaj s nemoćnom osobom"

Zbog naslova o otmici bojao sam se da osumnjičeni ne učini nešto radikalno, kazao je Mirza Rožajac načelnik Sektora kriminalističke policije MUP-a HNK

S konferencije za medije MUP-a HNK - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Meliha Smajkic

4.9.2024

Djevojčica (14), čiji je nestanak jučer prijavljen Policijskoj upravi Konjic pronađena je u jednom stanu na Aveniji u Mostaru, potvrđeno je danas na vanrednoj press-konferenciji u sjedištu MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Slobode je lišen D. R. (46) iz Zenice nastanjen u Sarajevu, a ovaj slučaj je za sada okvalificiran kao spolni odnošaj s nemoćnom osobom.

Načelnik Sektora kriminalističke policije MUP-a HNK, Mirza Rožajac podsjetio je na jučerašnji toj događaja, kada je nena djevojčice, kao njen staratelj, policiji u jutarnjim satima prijavila da je njena unuka, koja je inače osoba s posebnim potrebama i sa određenim stepenom invalidnosti otišla u prodavnicu u mjestu Čelebići, sat prije u odnosu na prijavu, te da se nije vratila kući.

Policijski službenici su izašli na teren i pokušali locirati djevojčicu, a oko 14 sati, rekao je, policija je zaprimila novu informaciju od uposlenice trgovačke radnje u Čelebićima koja je izjavila da je vidjela djevojčicu kako ulazi u Ford Focus karavan sive boje.

- Sa ovim informacijama PU Konjic je samostalno krenula u pronalazak kako djevojčice tako i osobe koja je upravljala vozilom te jasno i vozilom. U 16,30 sati Sektori kriminalističke policije MUP-a HNK je od Odjela kriminalističke policije PU Konjic zapromio sve ove podatke i pohvaljujući njihov rad, jer su uspjeli identifikovati vozilo, registarske oznake i osobu koja je upravljala vozilom, a u koje je sjela djevojčica. Također, dali su nam informaciju da su se zaputili u pravcu Mostara - rekao je Rožajac.

U tom momentu, dodao je, Sektor je odmah ostvario saradnju sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA).

- Ovom prilikom im se jako zahvaljujem na sveukupnom trudu i na sve onom što su uložili u ovom slučaju - naveo je.

U potrazi na području Mostara, kazao je, učestvovalo je kompletno ljudstvo Sektora kriminalističke policije koje je u tom trenutku bilo na raspolaganju.

- Pretražen je kompletan grad s ciljem lociranja i vozila i ove dvije osobe. Negdje oko 19, 30 sati vozilo je locirano u naselju Avenija, zaključano i napušteno, nakon nekih sat i po vremena uspjeli smo locirati stan u kojem su se nalazile ove dvije osobe. D. R. je odmah lišen slobode. On je tokom kriminalističke obrade priznao izvršenje djela - rekao je Rožajac.

Dodao je da je o svemu upoznat dežurni kantonalni tužilac te izrazio nadu da će predmet dobiti pritvorski epilog.

Trenutno policija nema podatak o tome je li R. D. ranije osuđivan te su zatražili od MUP-a Kantona Sarajevo da im dostavi te podatke.

Na naše pitanje, Rožajac je rekao da su osumnjičeni i djevojčica ostvarili kontakt preko društvenih mreža.

- U kontaktu su bili određeni vremenski period - rekao je. Negirao je da se radilo o otmici.

- Prioritet je bio da dijete nađemo živo i zdravo. U jednom momentu sam dobio informaciju da pojedini mediji plasiraju senzacionalističke naslove: "Otmica u Konjicu". Želim skrenuti pažnju medijima, nekad nam činite medvjeđu uslugu. 

U momentu dok tragamo za osobom, ne znamo gdje se nalazi, znamo samo da ima dijete pored sebe, ne znamo njegove motive, takav naslov bi kod njega, govorim hipotetički, mogao pobuditi poriv da izvrši bilo šta, da prikrije tragove, što s njegove strane može uključivati drastične mjere. 

Zato bih molio da sačekate, svi imamo djecu. Čim smo ga lišili slobode, dali smo vam informaciju. Jednostavno, bojao sam se da će takvi naslovi izazvati strah kod osumnjičenog da ne posegne za nekom radikalnom mjerom - naglasio je Rožajac. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.