PISANA RIJEČ

Koje knjige smo najviše čitali prošle godine

Uprkos sve većoj digitalizaciji, publika ostaje vjerna štivu među koricama

Hasečić: Šta su to građani najviše čitali. Facebook

Nerma Ajnadžić

21.1.2024

Uprkos sve većoj digitalizaciji, knjige i dalje imaju svoju vjernu čitalačku publiku čemu svjedoče brojke o prodanim naslovima. To je za "Avaz“ rekla urednica izdavačke kuće i knjižare "Buybook“ Ena Hasečić.

80 naslova

Naglasila je da „Buybookove“ manifestacije svake godine bilježe rast posjetilaca, te je s nama podijelila podatak da su tokom prošle godine objavili najveći broj naslova – oko 80.

Kada je riječ o najčitanijim naslovima u 2023. godini, Hasečić je otkrila da je to roman "Otok nestalih stabala“, jedne od "Buybookovih“ najčitanijih autorica Elif Safak.

Roman "Otok nestalih stabala“. Buybook

- Radnja ovog romana, autoricinog najnovijeg, smještena je na Kipar i u Englesku i u njemu se autorica bavi temama po kojima su njena djela već postala prepoznatljiva, poput brisanja granica, bilo da su one rasne, nacionalne, kulturne, spolne ili geografske.

Tu su i romani „Knjižara u Teheranu“ i „Zajednička čajanka“ popularne američke književnice iranskih korijena Marjan Kamali u kojima se bavi porodičnim i ljubavnim odnosima, pitanjem integracije, uklapanjem imigranata u novo društvo i kulturu i prevazilaženjem trauma – rekla je Hasečić.

Roman „Knjižara u Teheranu“. Buybook

Istaknula je i roman „Vrata tajni“ najčitanijeg turskog autora Ahmeta Umita u kojem autor vješto kombinuje žanr trilera i mistične priče o Rumiju i Šemsu.

- Autor je ove godine bio i gost festivala „Bookstan“. Od domaćih autora publika je prepoznala novi roman Almina Kaplana „Šušanj“, knjigu „Ahmići: Osam dana trinaestogodišnjeg Adnana“ Thomasa Obruče, zbirku kolumni Darija Džamonje „Intimna prepiska“ - prva knjiga objavljena u novoj „Buybookovoj“ ediciji Sandook, te „Tajna džema od malina“ Karima Zaimovića, knjiga koja je vremenom stekla status klasika – naglasila je Hasečić.

Osvrnula se i na knjige koje su oduševile najmlađu čitalačku publiku - serijal knjiga španske autorice i psihologinje Suzane Isern (Susanna) – „Vjeverica ne zna reći ne“, „Rakun uvijek želi biti prvi“ i „Lisac lažljivac“, koje kroz priče, istaknula je Hasečić, u kojima su glavni junaci životinje progovaraju o važnim temama.

Mačka iz Bosne

- Veoma čitana bila je i slikovnica „Nalin svijet“, istinita priča o Škotu Dinu Nikolsonu (Dean Nicholson) koji je putujući biciklom kroz Bosnu udomio mačku Nalu koja je postala njegova saputnica na svim putovanjima i čije avanture na Instagramu prati više od milion ljudi – otkrila je Hasečić.

Roman „Zajednička čajanka“. Buybook

Naglasila je i kako je niz odličnih događaja u „Buybooku“ obilježio 2023. godinu.

- Počeli smo „Proljećem u Buybooku“ u mjesecu aprilu, a nastavili festivalom „Bookstan“ u prvoj sedmici jula. Ugostili smo više od 50 autora iz različitih zemalja, a festival je otvorila historičarka i književnica Marija Todorova i predstavila svoju kultnu knjigu „Imaginarni Balkan“.

Dalje, u avgustu je organizovan i „Bookstan u Centru“, događaj koji je trajao paralelno sa Sarajevo Film Festivalom, a kraj godine zaokružili smo tradicionalnom „Noći knjige“ kada smo našim vjernim kupcima ponudili najveći broj novih naslova i najbolje popuste – podsjetila je Hasečić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.