KONAČNO

Mile Budak i drugi ustaški čelnici "napustili" Mostar

Ime pjesnika Alekse Šantića napokon vraćeno u polovinu ulice

Ulice u Mostaru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Meliha Smajkic

9.5.2023

Deset mjeseci, koliko je prošlo od odluke Gradskog vijeća Mostara kojom su promijenjeni naziva šest ulica, a koje su više od četvrt stoljeća nosile imena ustaških zločinaca, danas je otpočelo postavljanje ploča s novim imenima.

Odlukom Gradskog vijeća Mostar, podsjetimo, ulica Mile Budaka, poznatija kao Gornja Šantićeva je vratila svoj stari naziv, odnosno, preimenovana je u Alekse Šantića kakav je nosila i prije rata.

Grupa iz "endehazije"

Ulica Vokića i Lorkovića je nazvana po Tinu Ujeviću, a Rafaela Bobana ponijela je naziv po fra Ljudevitu Lasti.

Ulica Jure Francetića dobila je naziv Humska ulica, a tabornika Ive Zelenike je nazvana Ciglana ulica. Ulica župana Đure Spuževića nazvana je imenom Ismeta Ice Voljevice.

Grupa iz „endehazije“ na čelu s Milom Budakom, osnivaču ustaškog pokreta i visoko pozicioniranom činovniku NDH, kao i ministrima zloglasne Vlade NDH i ustaškim časnicima iz Drugog svjetskog rata poput Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića su se među prvima „uselili“ u Mostar , kada je u februaru 1995.godine promijenjen naziv 41 ulice i trga.

Izbrisanja skoro sva imena

Potom je u maju, komisija na čelu s Jadranom Topićem kreirala je 31 novi naziv, kada je, između ostalih, grad na Neretvi dobio ulicu Viteza Rafaela Bobana. Tom ustaškom krvniku je titulu vitez dao, baš, Ante Pavelić.

U najkraćem, tadašnja vlast je izbrisala skoro sva imena svojih prethodnika, pa su iz Mostara nestali Matija Gubec i Vladimir Nazor.

Iako su pojedini nazivi udomaćili, nasreću, većina Mostaraca, naprimjer, Liska ulicu i dalje tako zove umjesto kneza Mihajla Viševića Humskog. Ovaj knez nije jedini u Mostaru, tu su i Branimir, Domagoj, Višeslav, biskupi Buconjić, Čule, Barišić, akademici, doktori, hajduci,ali i kardinal Stepinac. U Mostaru „stanuju“ i kraljevi Tvrtko, Petar Krešimir, Tomislav... dok su druge strane grada ulice zadržale prijeratna imena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.