RAZGOVOR

Ni s ETIAS vizom ulazak u EU nije garantiran

S. NUMANOVIĆ

25.10.2018

Evropska unija uvest će od 2021. godine novi sistem viznog režima i za građane Bosne i Hercegovine.

Kako pojašnjava Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta, “putovanje u zemlje Šengena bit će birokratiziranije, ali sigurnije”.

Moguća žalba

- Osoba koja dobije odobrenje ETIAS-a za putovanje u EU, moći će, naprimjer, ući u avion koji vodi prema nekoj od država Unije. Ali, to ne znači da mu je automatski odobren i ulazak u EU.

Na granicama će se vršiti kontrole i svaka osoba koja nije državljanin EU, morat će uz pasoš priložiti i odobrenje ETIAS-a. U slučaju da se uskrati ulazak, moguće je podnijeti žalbu – kaže ona.

To znači da je sistem ulaska u Uniju postao još sličniji američkom, gdje službenik na granici ima diskreciono pravo da onemogući pristup tlu te države. 

Osobe koje imaju boravišnu dozvolu, izbjeglice i tražioci azila, nosioci diplomatskih pasoša te oni koji imaju dozvolu za malogranični prijelaz, izuzeti su iz novog viznog režima EU.

- Novi sistem odnosi se na sve ostale državljane trećih zemalja koji planiraju putovati u EU na period koji može trajati u roku od 90 dana u okviru šest mjeseci. Ko želi ostati duže od toga, morat će, također, posjedovati validnu vizu za duži boravak – pojašnjava Fajon.

Povećavanje gužvi

Upitana zašto su napravljene promjene, kaže da je to zbog “povećavanja sigurnosti, više automatizacije procesa prelaska granica, razmjene informacija te veće predvidivosti protoka putnika”.

 - Moram, ipak, reći da sam i dalje skeptična. Veoma je teško predvidjeti kako će cijeli sistem funkcionirati. Na prometnim graničnim prijelazima, poput onoga na granici Hrvatske i Slovenije, posljedice primjene novog sistema mogle bi biti užasne. U tom slučaju, na prelazima bi se moglo mnogo duže čekati. Bojim se da Evropska komisija nije dovoljno analizirala sve moguće posljedice – navodi Fajon.

Ističe i da će uvođenje novog viznog sistema “definitivno pogoditi ustaljene navike građana”, ali i da će identificirati “problematične i putnike iz rizičnih grupa bezmalo odmah, a ne kada oni već budu na tlu EU”.

Fajon posebno upozorava da se svi oni koji planiraju u zemlje Šengena, moraju prijaviti mnogo ranije nego što krenu na put. 

Kiosci na granici- Gdje bude moguće, EU će na graničnim prijelazima postaviti posebne kioske na kojima će se moći aplicirati za novu vizu. No, to je krajnja mjera.

Ko god planira u EU, trebao bi najmanje nekoliko sedmica prije putovanja dostaviti podatke ETIAS-u kako bi na vrijeme dobio odgovor i mogao krenuti ka granici s Unijom – prenijela nam je Fajon.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.