PROJEKTI

Hrbat: Za početak rada nema boljeg mjeseca od ramazana

To je naš odgovor u vremenu korone, kaže Hrbat

Nedim Hrbat. Arhiva

Piše: E. D. A./Avaz.ba

13.5.2020

Priča o televiziji Islamske zajednice traje duže vrijeme. Zapravo, već od osnivanja RTV BIR. Pandemija koronavirusa je ovu priču finalizirala, dovela do kraja. I TV, kao i drugi mediji IZ koji sada djeluju u okviru Media centra Islamske zajednice, dio je sveukupne misije Islamske zajednice, upućivanja na dobro, govori Nedim Hrbat, izvršni direktor Media centra Islamske zajednice.


Vanredni napori

Dodaje da je namjera da njena poruka dobra stigne do što većeg broja ljudi.

- Od dana kada je donesena konačna odluka, do početka emitiranja, prošlo je manje od mjesec. Uspjeli smo, uz vanredne napore svih uključenih u realizaciju ovog projekta. Naravno, mora se istaknuti podrška reisu-l-uleme i Rijaseta IZ. Dakle, vanredni napori u vremenu vanrednih okolnosti. Može se kazati i da je televizija, zapravo, odgovor IZ u vremenu koronavirusa, jer je TV platforma putem koje IZ ostvaruje komunikaciju s muslimanskom i bh. javnošću - kazao je Hrbat.

Ističe da su različitim medijskim sadržajima pokušali nadomjestiti aktivnosti koje bi se u normalnim okolnostima realizirale u džamijama, mahalama, druženjima… Dodaje da je ramazan poseban mjesec.

- Mjesec posta, Kur'ana, Bedra, Fetha, posebne atmosfere, mjesec Božije milosti. U njemu je noć kadr. Nema boljeg mjeseca za započinjanje projekata, barem tako mislim - rekao je Hrbat.


Posebna atmosfera

Reakcije na pokretanje televizije Islamske zajednice BIR TV su, prema Hrbatovim riječima, bile odlične. 

- Dobili smo podršku sa svih strana svijeta, iz gotovo svih zemalja gdje žive Bošnjaci. To nam je značilo mnogo. Ono što mi možemo obećati jeste da ćemo dati sve od sebe da bi ovaj projekt bio još jedna uspješna priča IZ - zaključio je Hrbat.

Nedim Hrbat. Facebook

Specijalni program

- Neki od sadržaja koje gledaoci mogu pratiti na BIR TV su, naprimjer, islamska vjeronauka, TV sufara, mukabela, ćurs, ali i manifestacije poput nedavno održanog programa “Bedrija u Bosni i Hercegovini” u džamiji na Igmanu, koji je realiziran uživo. 

- Pripremamo i specijalni program povodom Fetha, u utorak, od iftara do teravih-namaza. Program se realizirao u Foči, Banjoj Luci, a centralni dio je program s Musale u  u Potočarima - rekao je Hrbat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.