PORAZNO

Sportska infrastruktura u Sarajevu u katastrofalnom stanju: Ovakvi stadioni i dvorane su bruka za jedan glavni grad

Sportska infrastruktura u Sarajevu je zastarjela, nefunkcionalna i ne zadovoljava međunarodne standarde

Koševo: Olimpijski stadion koji godinama propada. Avaz

Danijal Hadzovic

16.7.2024

Susjedna Srbija krenula je u projekt izgradnje nacionalnog stadiona. Stadion će koštati 257 miliona eura, a njegov kapacitet bit će 52.000 sjedećih mjesta. Hrvatska ide i korak dalje, pa će u narednih nekoliko godina dobiti čak četiri nova stadiona.

Ispod nivoa

Za to vrijeme, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine sportska infrastruktura je u krajnje lošem stanju.

Infrastruktura u Sarajevu je zastarjela, nefunkcionalna, skupa za održavanje i ne zadovoljava međunarodne standarde.

Iako je u posljednjih nekoliko godina u Sarajevu izgrađeno nekoliko manjih sportskih objekata namijenjenih za manje događaje, oni glavni objekti su u krajnje lošem stanju.

Stadion Koševo je već godinama u prilično oronulom stanju, a njemu se periodično vrše tek minimalne kozmetičke promjene, bez sveobuhvatne renovacije. Ipak, u junu ove godine FK Sarajevo, klub koji igra na ovom stadionu, oglasio se važnim saopćenjem po pitanju stadiona Koševo u kojem su naglasili da Vlada Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Centar i Fudbalski klub Sarajevo zajednički rade na projektu rekonstrukcije stadiona "Asim Ferhatović Hase“ i da je cilj da se u što bržem roku dovede do UEFA-ine 4. kategorije.

Koševo: Plan rekonstrukcija. FK Sarajevo

No, sada s riječi treba preći na djela.

U nešto boljem stanju, iako daleko od idealnog, je dosta manji stadion Grbavica.

Grbavica: Nedovršen stadion. N/FSBiH

Željin stadion je prethodnih godina dobio klupe, novi travnjak, reflektore, spojene su sjeverna i istočna tribina, no predstoji još jako mnogo posla u pogledu dogradnje južne i zapadne tribine i njihovog spajanja s istočnom i sjevernom.

Zjapi prazno

Olimpijska dvorana "Zetra“, nakon što je bila zapaljena u ratu, obnovljena je 1999. godine, ali od tada uglavnom zjapi prazna, uz tek povremene koncerte, s obzirom da u Sarajevo odavno više ne postoji vrhunski klupski sport koji bi popunio kapacitet ove dvorane.

Zetra: Nema ko da igra. Facebook

Najporaznije stanje je s KSC-om Skenderija. Jedno od najlegendarnijih mjesta sarajevskog sporta i rock'n'rolla godinama je u krajnje lošem stanju. Sportska dvorana je zastarjela i neadekvatna za vrhunske sportske događaje, privredni centar je najvećim dijelom ispražnjen, dok je Ledena dvorana (nikada dovršena) pretrpjela je veliku materijalnu štetu 2012. godine i otad se nalazi u ruševnom stanju. 

Pojedini politički funkcioneri planirali su prodaju Skenderije arapskim investitorima te izgradnju nove dvorane, ali i stambeno-poslovnih zgrada i hotela unutar kompleksa, protiv čega su se mnogi građani pobunili.

Skenderija: Kao rimski eksponat. Avaz

Ipak, iako nismo dali Skenderiju, još uvijek ne postoji jasan i konkretan plan šta činiti s ovim legendarnim kompleksom.

A pored neadekvatnih stadiona i dvorana, Sarajevo ima još jedan problem – što sarajevski klubovi odavno već ne igraju na vrhunskom nivou koji bi te objekte mogao popuniti većim brojem gledalaca.

Može, kad se hoće

Godine 1977. Sarajevo je dobilo domaćinstvo za Olimpijske igre 1984. Do kraja 1983. Sarajevo je dobilo potpuno rekonstruiran stadion Koševo, novu dvoranu Zetru, obnovljenu Skenderiju, staze na Trebeviću, skakaonice na Igmanu, olimpijsko selo na Mojmilu, nove hotele... Dokaz da se može kad se hoće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.