"AVAZ" NA LICU MJESTA

Neizmjerna tuga u Blagaju: Klanjana dženaza Adnanu Šemiću (23)

Srce mladog Mostarca nije izdržalo, a izmjena zakona zbog kojeg je čekao transplantaciju došla je prekasno

S dženaze Adnanu Šemiću - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10
Meliha Smajkic

16.7.2024

Blagaj odavno ne pamti dženazu kakva je večeras u mjesnom haremu klanjana mladom Mostarcu, Adnanu Šemiću čiji se život ugasio, jučer, u 23. godini. 

I to nepunu sedmicu otkako je stupio na snagu dopunjeni Zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja u FBiH.

Za mladog Adnana koji se duže vrijeme borio s Vilsonovom bolešću i usljed koje mu je bila hitno potrebna transplantacija jetre te izmjene Zakona koji je, simbolično, i nazvan po njemu stigle su prekasno.

Njegovo srce nije uspjelo izdržati uprkos silnim naporima ljekara u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, a nadasve porodice koja je uspjela pronaći i donora s kojim nije bio u krvnom srodstvu, a što prema tom Zakonu, donedavno nije bilo dozvoljeno.

Zbog skoro iste situacije, transplantaciju nije bilo moguće obaviti ni u Turskoj, gdje je s Adnanom i njegovom porodicom u dva navrata boravio i donor Željko Mijailović iz Loznice u Srbiji.

Uz brojne znane i neznane na dženazi bio je i Mijailović koji je stigao posljednji put oprostiti se od mladića kojem je bio spreman donirati jetru. Emocije nije mogao sakriti Adnanov daižda, Adem Gačanica, koji se svojski trudio spasiti život svog sestrića.

Blagaski imam, Hišam ef. Hafizović je, između ostalog kazao da "prema Adnanovoj majci i bratu moramo iskazati izuzetno saosjećanje, jer šta je ljudskost nego da se bude čovjek".

On se u ime porodice, ali i u svoje lično ime zahvalio Mijailoviću, "jer humanost je ono što ljude spaja".

Adnan je ukopan kraj mezara svoga oca, Asima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.