ISPITIVANJA U TOKU

Veza između atopijskog dermatitisa i hrane

U slučajevima kada pacijenti s atopijskim dermatitisom imaju alergije na hranu, reakcije su često urtikarija ili anafilaksija, a ne pogoršanje ekcema

Jedno od najčešćih stanja kože. Dermato care

Dž. R.

jučer

Najčešći tip ekcema koji pogađa djecu i odrasle je atopijski dermatitis, a kada je u pitanju njegov nastanak, ispituje se povezanost sa hranom.

Oslabljena barijera kože

Iako istraživanja pokazuju vezu između dermatitisa i alergija na hranu, ostaje nejasno šta prethodi čemu. Stručnjaci, poput dr. Petera A. Lioa iz Chicago Integrative Eczema Center, sugeriraju da je ekcem izazvan hranom rijedak, prenosi WebMD.

U slučajevima kada pacijenti s atopijskim dermatitisom imaju alergije na hranu, reakcije su često urtikarija ili anafilaksija, a ne pogoršanje ekcema. Dr. Lio također objašnjava da ekcem može oslabiti barijeru kože, što čini pacijente sklonijima razvoju alergija na okoliš.

Atopijski dermatitis obično počinje u djetinjstvu, a pogađa oko 9,6 miliona djece u SAD-u. Neki ga prerastu, dok drugi nastavljaju imati simptome u odrasloj dobi. Stanje je posljedica preaktivnog imunološkog sistema i oštećenja kožne barijere, što dovodi do upale, suhoće i svrbeža.

Prepoznavanje okidača može biti izazovno jer alergije na hranu i atopijski dermatitis imaju slične simptome.

Brojni okidači

Neki vjeruju da su mliječni proizvodi i jaja glavni okidači, iako postoji malo istraživanja koja to podržavaju. Pšenica, soja i sirovo voće i povrće povezani s alergijama na polen također mogu pogoršati simptome.

Osim toga, nedavna studija je otkrila moguću vezu između visokog unosa natrija i povećanog rizika od atopijskog dermatitisa, iako su potrebna dodatna istraživanja.

Faktori okoliša, poput onečišćenja zraka i izloženosti dimu požara, također su povezani s povećanim stopama atopijskog dermatitisa, posebno u urbanim područjima. Zagađivači poput diizocijanata, koji se nalaze u dimu i ispušnim plinovima vozila, mogu oštetiti kožnu barijeru i poremetiti mikrobiom.

Gubitak tolerancije

Eliminacijske dijete, koje uključuju izbjegavanje hrane za koju se sumnja da je okidač, mogu biti korisne, ali nose rizike, poput gubitka tolerancije na određenu hranu. Stručnjaci preporučuju provođenje eliminacijskih dijeta pod liječničkim nadzorom i predlažu pristup cjelovitim namirnicama s protuupalnom hranom za podršku zdravlju kože.

U konačnici, liječenje atopijskog dermatitisa uključuje više od rješavanja pogoršanja. Ključan je sveobuhvatan plan koji jača kožnu barijeru i održava mikrobiom, zajedno s rezervnim planom za slučaj pogoršanja simptoma. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.