VAŽNA JE DIJAGNOZA

Sprovedena studija: Žene koje boluju od endometrioze pod većim rizikom od ovih opasnih stanja

Za dijagnosticiranje endometrioze često su potrebne godine jer se može pogrešno dijagnosticirati kao stanja poput upalne bolesti zdjelice ili crijeva

Endometrioza je kompleksno stanje. Facebook

Dž. R.

7.9.2024

Sprovedena je nova studija koja je otkrila da žene s endometriozom imaju 20 posto veće šanse da dožive moždani udar u poređenju s onima bez te bolesti.

Endometrioza, koja pogađa jednu od 10 žena u dobi 15 – 44 godine, uključuje tkivo slično sluznici maternice koje raste izvan maternice. Također, je povezana s drugim zdravstvenim problemima, poput autoimunih poremećaja, alergija i određenih vrsta raka.

Rezultati studije

Predstavljena na Kongresu Europskog kardiološkog društva (ESC) 2024., studija sugerira da endometrioza može povećati rizik od ozbiljnih stanja povezanih sa srcem. Istraživači su analizirali podatke 60.508 Dankinja kojima je dijagnosticirana endometrioza između 1977. – 2021. i uporedili ih s 242.032 žene bez te bolesti. Sudionice su praćene u prosjeku 16 godina.

Rezultati su pokazali da su žene s endometriozom imale 20 posto veći rizik od ishemijskog moždanog udara i 35 posto veće šanse da dožive akutni infarkt miokarda (srčani udar) u poređenju s onima bez endometrioze. Također su bile izložene većem riziku od aritmija i zatajenja srca.

Istraživači vjeruju da endometrioza i kardiovaskularne bolesti mogu imati slične mehanizme bolesti. Glavna autorica dr. Eva Havers-Borgersen iz Univerzitetske bolnice u Kopenhagenu za Healthnews je naglasila važnost prepoznavanja faktora rizika specifičnih za žene, poput endometrioze, u procjeni kardiovaskularnog rizika.

Pozvala je na dodatna istraživanja kako bi se potvrdili ovi nalazi i uključili u modele predviđanja rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Dijagnosticiranje endometrioze

Prethodne studije pokazuju da bi veza između endometrioze i bolesti srca mogla biti posljedica upale, oksidativnog stresa i nepovoljnih lipidnih profila.

Lijekovi koji se koriste za liječenje endometrioze, poput nesteroidnih protuupalnih lijekova i opioida, također mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, žene s endometriozom imaju veću vjerojatnost da će se podvrgnuti histerektomiji, što može dodatno povećati rizik od srčanih bolesti.

Za dijagnosticiranje endometrioze često su potrebne godine jer se nerijetko pogrešno dijagnosticira kao stanja poput upalne bolesti zdjelice ili sindroma iritabilnog crijeva.

Potrebno je više istraživanja kako bi se u potpunosti razumjela veza između endometrioze i kardiovaskularnih bolesti, ali rana dijagnoza i liječenje mogu poboljšati kvalitetu života pacijenata i smanjiti rizik od raznih zdravstvenih problema. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.