UPOZORENJA

Dermatolog Benjamin Mrkonjić za "Avaz": Paziti se sunca, kožna oboljenja veliki problem

Konzumiranje rafiniranog šećera u abnormalnim količinama, grickalica i energetskih pića dovodi do pogoršanja, ali i nastanka tinejdžerskih akni

Mrkonjić: Najbitnije je krenuti s pravilnom kućnom njegom. Facebook

Dž. Vilajet

30.8.2024

Inspiriran svakodnevnim problemima s kožom i mnoštvom ljudi koji se bore i lutaju u svijetu dermatokozmetike, Benjamin Mrkonjić, prvi i najmlađi magistar dermatofarmacije i kozmetologije u Bosni i Hercegovini, za “Avaz” je govorio o kožnim oboljenjima s kojima se najčešće susreće u radu.

Fizički izgled

Akne kod tinejdžera nemaju samo utjecaj na fizički izgled, već imaju i psihološki aspekt te su usko povezane sa samopouzdanjem.

Mrkonjić, u tom slučaju, ističe da je najbitnije krenuti s pravilnom njegom.

Mrkonjić: Ne štedite novac na kvalitetne proizvode. Facebook

- Najbitnije je krenuti s pravilnom kućnom njegom i adekvatnim tretmanima. Konzumiranje rafiniranog šećera u abnormalnim količinama, grickalica i energetskih pića dovodi do pogoršanja, ali i nastanka tinejdžerskih akni.

Dok se u slučaju hormonskog disbalansa bitno obratiti ljekaru te redovno koristiti terapiju. Uz sve to, ali i posjete provjerenim osobama za rješavanje ovog problema, ožiljci su zaborav - navodi Mrkonjić.

Starenje lica

Posebno upozorava na pretjerano izlaganje suncu, jer svako nekontrolirano sunčanje direktno oštećuje kožu.

- Dugoročno nenanošenje SPF-a, ukoliko se izlažemo suncu, dovodi do ubrzanog fotostarenja kože lica. Također, pretjerano korištenje SPF-a nije dobro za lice, ali je bitno znati da, sve dok je UV indeks visok, a to danas svi možemo provjeriti na svojim pametnim uređajima, koristimo SPF 50, dok je u zimskom periodu SPF 30 sasvim dovoljan - kaže Mrkonjić.

Ne postoje instant-rješenja

- Ne tražite instant-rješenja jer ona dovode do ogromnog troška i problema u budućnosti. Ne nanosite hranu na kožu, nego je unosite u organizam.

Ne štedite novac na kvalitetne proizvode i ne trčite za viralnim trendovima. I za kraj - svi koji imaju problem moraju se naoružati strpljenjem. Ako ste u pravim rukama, vaš problem će brzo otići zaborav - navodi Mrkonjić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.