DRŽAVNI SEKRETAR SAD

Najavljivali su i dolazak u BiH: Blinken upozorava da ih treba tretirati kao obavještajni aparat

SAD, Britanija i Kanada sarađivat će u diplomatskoj kampanji informiranja drugih zemalja o ruskim naporima, uključujući i dijeljenje dokaza

Entoni Blinken. AP

S. S.

prije 4 dana

Zemlje bi trebale tretirati djelovanje ruske državne televizije RT kao prikriveno obavještajno djelovanje, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken dok je predstavljao nove sankcije usmjerene prema ruskim kampanjama utjecaja u inostranstvu.

SAD prošle su sedmice podigle optužnice protiv dvojice RT-ovih zaposlenika zbog pranja novca te su sankcionirale glavnu urednicu Margaritu Simonjan zbog, kako kažu, plana angažiranja američke kompanije koja bi proizvodila online sadržaj i tako utjecala na ovogodišnje predsjedničke izbore u SAD-u.

Blinken je rekao novinarima u State Departmentu da ruski mediji zapravo "funkcioniraju kao de facto produžena ruka ruskog obavještajnog aparata." RT je premašio domet medijske platforme te posjeduje kibernetičke sposobnosti i provodi skrivene inozemne informacijske kampanje, kao i kampanje utjecaja, rekao je Blinken pozivajući se na nove informacije, od kojih većina dolazi od zaposlenika RT-a.

- Danas objavljujemo da ovi mediji pod pokroviteljstvom Kremlja ne igraju samo ovu prikrivenu ulogu utjecaja kako bi podrivali demokratiju u Sjedinjenim Državama, nego i da se miješaju u suverene poslove zemalja širom svijeta - rekao je Blinken.

SAD, Britanija i Kanada sarađivat će u diplomatskoj kampanji informiranja drugih zemalja o ruskim naporima, uključujući i dijeljenje dokaza.

- Svaka vlada, naravno, odlučit će kako će odgovoriti na ovu prijetnju, no pozivamo svakog saveznika, svakog partnera, da počne tretirati djelovanje RT-a kao što bi tretirao bilo koje druge ruske obavještajne aktivnosti unutar svojih granica - rekao je Blinken.

Podsjetimo, televizijski kanal RT, pod ruskom državnom kontrolom, mogao bi početi sa emitovanjem u BiH.

Emitovanje kanala na srpskom jeziku u bh. enititetu RS najavila je ranije na ruskoj državnoj televiziji Margarita Simonjan, urednica RT.

Kanal RT je pod sankcijama Europske unije od marta 2022. godine, kada je sankcionirana i ruska medijska agencija "Sputnjik".

RT ima web portal na kojem objavljuje vijesti iz Srbije i BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.