OZBILJAN PROBLEM

Mirza Palo, stručni saradnik WHO-a u BiH, za "Avaz": BiH bez vakcine protiv majmunskih boginja

Postoje i zalihe koje su dostupne, ali se one prevashodno pokušavaju preusmjeriti u afričke zemlje, kazao je Palo

Palo: Samo dva proizvođača. WHO

20.8.2024

U Bosni i Hercegovini nema vakcina protiv majmunskih boginja. Ovo je za „Avaz“ potvrdio Mirza Palo, stručni saradnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH.

- Vakcine protiv majmunskih boginja nisu dostupne u BiH, ali trenutno nisu ni potrebne, jer je najveća potreba u afričkim zemljama, gdje imaju aktivne slučajeve majmunskih boginja. Također, vakcine se ne mogu kupiti tek tako. Postoje samo dva proizvođača u svijetu. Naravno, postoje zalihe koje su dostupne, ali se one prevashodno pokušavaju preusmjeriti u afričke zemlje kako bi se spriječila epidemija i kako bi se zaštitili ostali dijelovi svijeta, kao i lokalna populacija - naveo je Palo.

Također je istakao da su vakcine veoma efikasne te da se mogu zaraženoj osobi dati i nakon izlaganja virusu, tj. ako je neko već bio u kontaktu sa zaraženom osobom može primiti vakcinu unutar četiri ili više dana ukoliko zaražena osoba nije razvila simptome.

- Vakcine se mogu proizvesti u većem broju, ali tek naredne godine. Mogu prevenirati teže kliničke oblike i napraviti samo blažu ili nikakvu kliničku sliku u slučaju infekcije - istakao je Palo.

Vakcine su, dodaje, posljednji korak u liječenju. Ono što bi trebalo uraditi, a što zdravstvene vlasti u BiH i rade, jeste napraviti plan i pratiti šta se dešava trenutno u epidemiološkom smislu kako na lokalnom tako i na globalnom planu te osigurati testiranje i nadzor.

- Naredni koraci su, naravno, osigurati pravovremene informacije i upute onima koji putuju u Afriku i neka druga mjesta gdje se ta epidemija pojavila te im osigurati medicinsku  zaštitu - rekao je Palo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.