NAJNOVIJI PODACI

Svjetska zdravstvena organizacija alarmirala javnost: Trećina populacije pod rizikom od bolesti

Ukazuje se da svijet trenutno nije na putu da ispuni globalni cilj smanjenja fizičke neaktivnosti do 2030. godine

Fizička aktivnost je nevjerovatno bitna. Harvard Health

Dž. R.

prije 4 dana

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), objavila je danas da je skoro jedna trećina odraslih širom svijeta pod povećanim rizikom od bolesti zbog nedovoljne fizičke aktivnosti.

Globalni cilj

SZO upozorava da najnoviji podaci ukazuju na zabrinjavajući trend fizičke neaktivnosti među odraslima koji se povećao za oko pet posto između 2010. i 2022. godine. Ukoliko se ovaj trend nastavi, predviđa se da će procenat fizički nedovoljno aktivnog stanovništva biti povećan na 35 posto do 2030. godine, navodi SZO.

Ukazuje se da svijet trenutno nije na putu da ispuni globalni cilj smanjenja fizičke neaktivnosti do 2030. godine.

SZO preporučuje da odrasli imaju 150 minuta fizičke aktivnosti umjerenog intenziteta ili 75 minuta intenzivne aktivnosti na sedmičnom nivou.

Brojne bolesti

Fizička neaktivnost dovodi odrasle u veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao što su srčani i moždani udari, kao i od dijabetesa tipa dva, demencije i karcinoma dojke i debelog crijeva. 

Najveće stope fizičke neaktivnosti zabilježene su u azijsko-pacifičkom regionu (48 posto) i južnoj Aziji (45 posto). U zapadnim zemljama sa visokim prihodima taj procenat je 28.

Najnoviji podaci također pokazuju da su žene manje fizički aktivne od muškaraca na globalnom nivou (34 posto prema 29 posto za muškarce), kao i da je fizička aktivnost najmanja kod osoba starijih od 60 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.