ALARMANTNO

Komaraca koji prenose denga groznicu ima i u BiH

Vode stajačice te odlagališta smeća koja se redovno ne čiste pogoduju nakupljanju tih komaraca

Tigrasti komarac voli vrućinu i vlažna područja. Facebook

prije 6 dana

U Bosni i Hercegovini prisutan je tigrasti komarac koji prenosi denga groznicu, tropsku bolest. Ovo je za „Avaz“ potvrdila epidemiologinja Andrea Jurić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK).

Ona nam je objasnila šta pogoduje razmnožavanju ove vrste komaraca.

Očekuje se

- Vrućina i vlažna područja pogoduju razmnožavanju tigrastih komaraca. Vode stajačice te odlagališta smeća koja se redovno ne čiste također pogoduju nakupljanju tih komaraca, a oni se u tim vodenim i prljavim dijelovima razmnožavaju. I visoka temperatura zraka mu pogoduje da opstaje i razmnožava se - navodi dr. Jurić.

Također je istakla da sve žešći toplotni valovi i zagrijavanje Zemlje dovode do toga da se denga širi i na one zemlje u kojima ranije nije prijavljivana.

Dr. Jurić: Ne izlaziti rano ujutro. Facebook

- Denga groznica je rasprostranjena od Azije, Amerike, južne Evrope, a najviše oko Ekvadora. Sada, globalnim klimatskim promjenama, zatopljenjem i porastom koncentracije vlage, ta bolest se raširila i na druge zemlje.

Mi trenutno u ZHK nemamo prijavljenih slučajeva obolijevanja od denga groznice, ali ne bi nas iznenadilo da se pojavi. Očekujemo da će uskoro krenuti - kaže dr. Jurić.

Epidemiologinja je dala i savjet kako izbjeći napad tigrastog komarca, a samim time i moguće obolijevanje.

Kada ljekaru

- Savjet građanima je da izbjegavaju izlaske rano ujutro i pred mrak jer je tada koncentracija komaraca najviša. Koristite zaštitna sredstva ako morate izaći iz kuće u navedeno vrijeme. Također, na prozore staviti mreže koje će spriječiti ulazak komaraca - savjetuje dr. Jurić.

Ako idete u prirodu, dodaje dr. Jurić, obavezno nositi odjeću dugih rukava i nogavica, najbolja je odjeća od lana. U slučaju povišene temperature, navodi dr. Jurić, koju prati osip, odmah se javiti ljekaru.

Koji su simptomi

Simptomi denga groznice su povišena temperatura, osjećaj malaksalosti, slabost, gubitak energije i karakterističan osip koji liči na ospice.

- Bolest se utvrđuje laboratorijski i kada potvrdimo da je denga, kreće se u liječenje. Kako nema lijeka za ovu groznicu, mi liječimo simptome, snižavamo temperaturu, upale, jačamo imunitet i čekamo da se organizam sam izbori. Komplikacije su moguće, ali mi liječimo i komplikacije - navela je dr. Jurić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.