RIJEČ STRUKE

Infektolog Denis Žepić o opasnoj bolesti za "Avaz": Denga groznica se ubrzano širi Evropom

Postoje vakcine i svako ko s naših prostora ide u neku od egzotičnih zemalja trebao bi primiti barem jednu dozu, kazao je dr. Žepić

Azijski tigrasti komarac je najveći prenosilac bolesti. Facebook

13.6.2024

Zbog klimatskih promjena posljednjih godina i najezde komaraca Evropom se širi denga groznica pa su slučajevi zaraze potvrđeni u državama u kojima nikada ranije nisu bili zabilježeni, upozorila je Evropska agencija za bolesti.

Dengu prenose azijski tigrasti komarci, a broj oboljelih porastao je u čak 13 država, od kojih su neke veoma blizu BiH, poput Hrvatske.

Promjena klime

Infektolog Denis Žepić govorio je o ovoj bolesti te šta je potrebno poduzeti ukoliko putujete u neku od zemalja gdje se virus pojavljuje.

- Denga spada u jednu vrstu hemoragijskih groznica, a na ovim prostorima nije mogao obitavati dok nije došlo do naglih klimatskih promjena. S obzirom na to da su nam sada nenormalno tople klime, što se ranije nije dešavalo, to pogoduje širenju bolesti. Broj slučajeva denga groznice raste i zbog češćih putovanja avionom u egzotične zemlje - kazao je dr. Žepić.

Dr. Žepić: Denga se liječi simptomatski. Facebook

Naveo je da, osim uobičajenih simptoma u koje spadaju povišena tjelesna temperatura, slabost, malaksalost, gubitak apetita, glavobolja, bol u mišićima i zglobovima, postoje i oni koji ukazuju na ozbiljnije komplikacije.

Simptomi bolesti

- Upravo zbog toga što spada u hemoragijsku groznicu, pojavljuju se i različita krvarenja na tijelu. 

Jedan vid je tačkasto krvarenje na koži ili u očima, međutim, ovisno o tome koliko se poremeti koagulacioni status ili budu sniženi trombociti, mogu se javiti krvarenje iz nosa, krvava mokraća i stolica ili čak unutrašnje krvarenje koje je nevidljivo, te se, samim tim, može loše završiti - objasnio je dr. Žepić.

Ispoštovati mjere

- Postoje vakcine i svako ko s naših prostora ide u neku od egzotičnih zemalja trebao bi primiti barem jednu dozu. Trenutno nema potrebe za preventivnim vakcinisanjem ukoliko ne putujete. 

Najbitnije je da se ispoštuju sve epidemiološke mjere, ko god ima simptome, ne smije se kretati. Generalno kod nas ljudi slabo poštuju preporuke, pa bolesnu djecu šalju u vrtiće ili sami, kada su bolesni, idu na druženja, pa s obzirom na to da se preventivne mjere ne poštuju, denga groznica se može pojaviti i kod nas, takva mogućnost nije isključena - istaknuo je dr. Žepić.

Ova se bolest liječi simptomatski te nema određenu terapiju, a od organizma zavisi kako će to izdržati, kaže Žepić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.