Iako žvakaće gume bez šećera mogu smanjiti rizik od karijesa i pomoći u jačanju mišića lica, predugo žvakanje može biti štetno. Preporuka ortodonta Kaleda Kasema (Khaled) je da žvakaću gumu žvačemo maksimalno 15 minuta.
Eliminira kiselost
- Žvakanjem se proizvodi slina koja čisti zaostale komadiće hrane i eliminira kiselost. Time smanjujemo mogućnost nastanka karijesa. Ali ako žvakaću gumu žvačemo duže vrijeme, caklina se počinje trošiti. To se zove demineralizacija. Bez cakline zubi su podložni karijesu - pojasnio je dr. Kasem.
Prema riječima stomatologa, žvakaća guma mogla bi pogoršati stanja koja utječu na temporomandibularne zglobove, koji povezuju donju čeljust s lobanjom. Oni kontroliraju žvakanje, govor, zijevanje i gutanje.
- Žvakaća guma ne može uzrokovati problem s temporomandibularnim zglobovima, ali može pogoršati postojeće probleme s njima. Stoga se ne preporučuje osobama koje imaju takve probleme - upozorio je dr. Kasem.
Žvakaće gume bez šećera
Simptomi poremećaja temporomandibularnih zglobova uključuju bol u čeljusti, ramenima, vratu ili licu, ukočenost čeljusti, poteškoće pri otvaranju ili zatvaranju usta, pucanje čeljusti ili škljocanje, glavobolje, bolove u ušima, zubobolju i zujanje u ušima.
Stomatolog savjetuje ljudima da biraju žvakaće gume bez šećera, odnosno one koje sadrže prirodni zaslađivač ksilitol.