Salmonela je jedna od najčešćih bakterija koja napada organizam, obično digestivni trakt čovjeka, a javlja se tokom toplijih dana. Prema riječima prim. dr. Ednana Drljevića, infektologa, salmonela je jako ozbiljno oboljenje.
RIJEČ STRUKE
Najčešći način zaraze kod ljudi je konzumacija hrane koja nije dobro termički obrađena ili zagađene vode
Prvi simptomi su grčevi u stomaku. Ilustracija
Salmonela je jedna od najčešćih bakterija koja napada organizam, obično digestivni trakt čovjeka, a javlja se tokom toplijih dana. Prema riječima prim. dr. Ednana Drljevića, infektologa, salmonela je jako ozbiljno oboljenje.
- Salmonela je bolest koja se javlja u razvijenim zemljama svijeta. Najčešći način zaraze kod ljudi je konzumacija termički neobrađene hrane ili vode zagađene salmonelom. Najrizičnija takva hrana su jaja (sirova), faširano meso kao i sirovo meso peradi, riba, morski plodovi, sirovo mlijeko i mliječni proizvodi, kolači, sladoled – kaže dr. Drljević.
Naš sagovornik dodaje kako rizična hrana može biti i bilo koja druga hrana ukoliko se s njom ne rukuje na higijenski način ili je neadekvatno, odnosno premalo termički obrađena. Zaražena hrana često nema neuobičajen izgled ili miris.
Dr. Drljević: Opasna su sirova jaja. Avaz
- Među najopasnijom hranom su sirova jaja kada je u pitanju salmonela. Naime, sve što se pravi od sirovih jaja treba izbjegavati. Jedini siguran način korištenja jaja tokom toplijih mjeseci je kuhanje ili pečenje – naglašava dr. Drljević.
Salmoneloza se može javiti od 12 do 72 sata od zaražavanja bakterijom i nemaju svi simptome. Prvi simptomi su dijareja, groznica, povraćanje i grčevi u stomaku.
- Simptomi trovanja traju između četiri i sedam dana, a obično oboljelima nije potrebna hospitalizacija. Jedino što može biti opasno je ukoliko dođe do dehidracije zbog čega se pacijentu preporučuje čest unos tečnosti. Međutim, ako se na vrijeme ne spriječe simptomi može doći do salmonela sepse, a to je najteži oblik oboljenja koji može završiti smrću – naglašava dr. Drljević.
Salmonela je bakterija koja se može dobiti trovanjem hrane. Dobila je ime po američkom naučniku doktoru Salmonu. Infekcija izazvana salmonelom naziva se salmoneloza i od nje svako može da oboli, posebno su osjetljivi ljudi koji se bore sa opakom bolešću. Infekciju mogu prenositi oboljele osobe ili kliconoše, a rizična mjesta su rodilišta i domovi za starije osobe.
Salmonela se obično širi u kontaminiranoj hrani koja nije pravilno pripremljena prije jela. Bakterije žive u domaćim životinjama, a najčešće se može dobiti u jajima ili jedući nedovoljno kuhano ili prženo meso.
Kako biste bili sigurni da ste ubili sve bakterije, obavezno dobro skuhajte meso. Također, voće, povrće, treba dobro oprati prije jela ili spremanja. Salmonela, također, ima veze i s higijenom, pa ukoliko ne operete ruke nakon korištenja toaleta, a uzmete da pripremate hranu, također možete dobiti ovu bakteriju.
Izbjegavajte podgrijavanje hrane, a ako već podgrijavate hranu vodite brigu da i tada bude dovoljno visoka temperatura podgrijavanja. Nakon kontakta s kućnim ljubimcima oba
TRKA ZA PREDSJEDNIKA
NA KIOSCIMA ŠIROM BIH